{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija zadovoljna Bugarskom, kritizira Rumuniju

F
20.7.2010. u 16:31
0
0
Evropska komisija zadovoljna Bugarskom, kritizira Rumuniju
0
Evropska komisija zadovoljna Bugarskom, kritizira Rumuniju
Evropska komisija u utorak je pohvalila Bugarsku za političku volju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, dok je Rumunija optužena za njezin nedostatak, ali obje zemlje još imaju puno posla u tom području da bi ispunile standarde koje moraju ispunjavati članice EU-a.
"Bugarska je odlučno prionula reformskom poslu i u tome je postigla velike rezultate, dok se Rumunija opustila i pokazuje ozbiljne slabosti u reformskim naporima", ističe Evropska komisija, koja je u utorak predstavila četvrto godišnje izvješće o napretku tih dviju zemalja u području pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Bugarska i Rumunija primljene su u EU-u 2007. godine iako nisu ispunjavale tražene standarde u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Stoga je uspostavljen Mehanizam za suradnju i verifikaciju, kroz koji Komisija svake godine ocjenjuje napredak Rumunije u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, dok se kod Bugarske dodatno još nadzire borba protiv organiziranog kriminala.

To je prvi put u povijesti EU-a da se neke zemlje članice prate na taj način. Mehanizam djeluje na načelu 'mrkve i batine'. Bugarskoj je 2008. godine Komisija zamrznula 825 miliona eura iz evropskih fondova zbog sumnji u pronevjeru.

U četvrtom godišnjem izvješću Komisija prvi put hvali Bugarsku za političku volju i odlučnost, ali ističe da ta zemlja mora još puno toga učiniti kako bi dobre namjere dovele do rezultata, a istrage do sudskih presuda.

U Rumuniji su uočeni "veliki nedostaci" u reformskim naporima, posebno nedostatak političke volje. Bruxelles posebno zamjera Bukureštu nedavne promjene zakona o Nacionalnoj agenciji o integritetu, najvažnijeg tijela za borbu protiv korupcije.

Obje zemlje dobile su nekoliko preporuka i mjerila koja bi trebalo ispuniti do sljedećeg godišnjeg izvješća. Nadzor ovih dviju zemalja nije vremenski ograničen i one će biti praćene sve dok ne budu zadovoljile evropske standarde.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: