Svijet
0

Evropska komisija zadovoljna Bugarskom, kritizira Rumuniju

FENA
Evropska komisija u utorak je pohvalila Bugarsku za političku volju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, dok je Rumunija optužena za njezin nedostatak, ali obje zemlje još imaju puno posla u tom području da bi ispunile standarde koje moraju ispunjavati članice EU-a.

"Bugarska je odlučno prionula reformskom poslu i u tome je postigla velike rezultate, dok se Rumunija opustila i pokazuje ozbiljne slabosti u reformskim naporima", ističe Evropska komisija, koja je u utorak predstavila četvrto godišnje izvješće o napretku tih dviju zemalja u području pravosuđa i borbi protiv korupcije.

Bugarska i Rumunija primljene su u EU-u 2007. godine iako nisu ispunjavale tražene standarde u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Stoga je uspostavljen Mehanizam za suradnju i verifikaciju, kroz koji Komisija svake godine ocjenjuje napredak Rumunije u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, dok se kod Bugarske dodatno još nadzire borba protiv organiziranog kriminala.

To je prvi put u povijesti EU-a da se neke zemlje članice prate na taj način. Mehanizam djeluje na načelu 'mrkve i batine'. Bugarskoj je 2008. godine Komisija zamrznula 825 miliona eura iz evropskih fondova zbog sumnji u pronevjeru.

U četvrtom godišnjem izvješću Komisija prvi put hvali Bugarsku za političku volju i odlučnost, ali ističe da ta zemlja mora još puno toga učiniti kako bi dobre namjere dovele do rezultata, a istrage do sudskih presuda.

U Rumuniji su uočeni "veliki nedostaci" u reformskim naporima, posebno nedostatak političke volje. Bruxelles posebno zamjera Bukureštu nedavne promjene zakona o Nacionalnoj agenciji o integritetu, najvažnijeg tijela za borbu protiv korupcije.

Obje zemlje dobile su nekoliko preporuka i mjerila koja bi trebalo ispuniti do sljedećeg godišnjeg izvješća. Nadzor ovih dviju zemalja nije vremenski ograničen i one će biti praćene sve dok ne budu zadovoljile evropske standarde.