Evropska komisija zabrinuta za opstanak monetarne unije

F
FENA
24.1.2010. u 15:55
0
1
Evropska komisija zabrinuta za opstanak monetarne unije
0
Evropska komisija zabrinuta za opstanak monetarne unije Sjedište Evropske komisije u Briselu
Evropska komisija zabrinuta je za opstanak monetarne unije, a stručnjaci strahuju da razlike između pojedinih zemalja koje su uvele euro "slabe povjerenje u zajedničku valutu i ugrožavaju opstanak monetarne unije".
Velike razlike u konkurentnosti pojedinih članica i neravnoteža koja proističe iz toga "pružaju osnove za ozbiljnu zabrinutost za eurozonu u cjelini", navedeno je u dokumentu Generalne direkcije privreda i finansije koji je pripremljen za ministre finansija eurogrupe, objavio je "Spiegel online".

Vlasti u Briselu posebno zabrinjava situacija u zemljama koje su proteklih godina napravile ogromne budžetske deficite.

Zahvaljujući niskim kamatama, te članice godinama su živjele od kredita. Sada te zemlje - prije svega Španija, Irska i Grčka - ne znaju kako da izađu nakraj s ogromnim manjkom u budžetima.

"Kombinacija sve manje konkurentnosti i sve većih državnih dugova izaziva uznemirenost", navedeno je u ekspertizi, prenosi Deutsche Welle.

Kao izlaz stručnjaci Evropske unije predlažu sanaciju budžeta i hitne reforme. Visina zarada mora se dovesti u sklad sa smanjenom produktivnošću i manjom konkurentnošću, što bi značilo da zaposleni moraju da se pomire s manjim plaćama.

U dokumentu se upozorava i da se zbog mjera štednje i reformi mora računati i na značajan porast nezaposlenosti.

Stručnjaci Komisije, na neki način, predlažu strategiju zahvaljujući kojoj je proteklih godina Njemačka podstakla privredni rast.

Međutim, i od Njemačke, i drugih relativno uspješnih zemalja kao što su Holandija i Austrija zahtijeva se da podstaknu potražnju na domaćim tržištima. U tom cilju Brisel predlaže veću konkurenciju u sektoru usluga, poreske reforme i bolju kreditnu politiku.

Stručnjaci također upozoravaju da se sve mjere moraju preduzeti što prije jer što se više bude kasnilo bit će veća socijalna cijena.

Prema mišljenju stručnjaka Evropske komisije članice eurozone nemaju alternativu jer su, kako se zaključuje u njihovoj analizi, "reforme od životnog značaja za dugoročno funkcioniranje monetarne unije".


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: