Na snazi od 2. maja
14

Evropska komisija ukinula privremene zabrane za ukrajinsko žito

A. Ku.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Evropska komisija ukinula je privremene zabrane za ukrajinsko žito, koje su su na snazi od 2. maja i primjenjuju se u pet država Evropske unije - Poljskoj, Mađarskoj, Slovačkoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Prema ograničenjima, četiri proizvoda koji dolaze iz Ukrajine, pšenica, kukuruz, uljana repica i suncokret, smiju proći kroz pet istočnih zemalja, ali nisu mogli ostati na njihovim tržištima za domaću potrošnju ili skladištenje.

Evropska komisija se obavezala da će postepeno ukinuti zabrane do 15. septembra, čak i ako su Poljska i Mađarska zaprijetile da će uvesti vlastita jednostrana ograničenja.

Prema odluci objavljenoj danas, samo nekoliko sati prije isteka roka, privremene zabrane će biti ukinute. Zauzvrat, Ukrajina pristaje da uvede pravne mjere, takav sistem licenciranja, u roku od 30 dana kako bi se izbjegla nova povećanja izvoza žitarica.

Ukrajina ima rok do ponedjeljka da dostavi plan u kojem će objasniti koje korake namjerava poduzeti kako bi svoj izvoz držala pod kontrolom, dodala je Komisija.

"Evropska komisija će se suzdržati od nametanja bilo kakvih ograničenja sve dok su efikasne mjere Ukrajine na snazi i u potpunosti funkcionišu", navodi se u saopćenju.