Globalno zagrijavanje
14

Evropska komisija: Septembar 2020. godine je najtopliji svih vremena

B. R.
Ilustracija: Shutterstuck
Ilustracija: Shutterstuck
Ovogodišnji septembar bio je najtopliji svih vremena, naveli su iz Evropske komisije. U ovom mjesecu zabilježeni su temperaturni rekordi u odnosu na isti period prethodnih godina.

U odnosu na septembar prošle godine bio je topliji za 0,05 stepeni celzija, a u odnosu na septembar 2016. godine bio je topliji za 0,08 stepeni celzija, piše britanski dnevni list Independent.

Temperature tokom prošlog mjeseca su bile neuobičajeno visoke u mnogim dijelovima svijeta za to doba godine. To je bio slučaj u Sibiru, Bliskom istoku i dijelovima Južne Amerike i Australije. Od kada se vrši satelitsko posmatranje arktičkog leda desilo se drugo po količini topljenje.

Naučnici su objavili da je izgledno da će 2020. godina biti toplija čak i od 2016. koja je bila najtoplija svih vremena. Da li će biti i najtoplija godina zavisi od efekta nazvanog "La Niña", a koji mijenja atmosfersku cirkulaciju nad Tihim okeanom, objasnili su iz američke Nacionalne agencije za okeane i atmosferu. Ova agencija očekuje da će se ovaj efekt ostvariti.

"La Niña" može uzrokovati obilniju kišu u Indoneziji, hladnije i vlažnije vrijeme u južnoj Africi, sušno vrijeme na sjeveroistoku Kine. Prema mjesečnom izvještaju Programa za posmatranje planete Zemlje EU "Copernicus" za očekivati je da će posljedica "La Niñe" biti niže temperature na istoku ekvatorijalnog Pacifika.

U šest mjeseci ove godine u dijelu Sibira temperature su bile iznad prosjeka. Ovaj dio svijeta je poznat po velikim temperaturnim oscilacijama, ali su u navedenom periodu temperature bile znatno više od prosjeka.

Satelitski snimci pokazuju da je 70-ih godina prošlog vijeka počelo dramatično topljenje ledenih površina, a da se situacija dodatno pogoršala u posljednjih nekoliko godina.