|

Evropska komisija: Proširenje ka zapadnom Balkanu neophodno

Evropska komisija: Proširenje ka zapadnom Balkanu neophodno
0
F
FENA
3.11.2007. u 17:18
0
komentara
0

dijeljenja
Evropska komisija: Proširenje ka zapadnom Balkanu neophodno
Proširenje prema zemljama zapadnog Balkana je neophodno, pošto je to jedini instrument koji služi strateškoj stabilnosti Evropske unije, i sprječavanju daljnjih sukoba, navela je Evropska komisija (EK).
Zemlje zapadnog Balkana mogu računati na članstvo u EU, ali samo u srednjem ili dužem periodu, navedeno je u dokumentu EK koji je posvećen strategiji proširenja, a biće objavljen u utorak.

"Iako je evropska perspektiva opipljiva za svaku zemlju regiona, ipak su one (zemlje) usporile proces reformi", ističe se u dokumentu, prenosi u subotu Radio Slobodna Evropa.

"Trenutno stanje na Kosovu je neodrživo. Status treba riješiti što prije", zaključeno je u dokumentu.

"Funkcionisanje državnih institucija u Bosni i Hercegovini je ugroženo zbog etničkih podjela. Demokratske snage u Srbiji su krhke. Učestale tenzije u Makedoniji utiču na normalno funkcionisanje institucija. Odugovlačenje u usvajanju crnogorskog Ustava predstavljalo je izazov po demokratiju", napominje EK, ocjenjujući stanje u regionu.

Prema analizi EK, sve zemlje regiona imaju ozbiljan problem - korupciju i organizovani kriminal. Najnaprednija je Hrvatska koja bez obzira na pozitivniji izvještaj ipak treba da se više angažuje u pravosuđu i borbi protiv korupcije, ocjena je Komisije.

Ostale zemlje se, prema ovom dokumentu, suočavaju sa ozbiljnim problemima. Bez obzira na sve ovo, evropska perspektiva mora biti opipljiva, smatra EK.

"Ta perspektiva treba da bude kombinovana sa politikom uslovljavanja, koja je u posljednjim godinama pokazala rezultate. Perspektiva punog članstva nikad nije bila važnija nego danas, jer se time pomaže zemljama da prevaziđu krize, državnu slabost i demokratske izazove", poručila je EK.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.