Svijet
0

Evropska komisija predstavila plan: Sedam mjera za rješavanje izbjegličke krize

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjendik Evropske komisije Jean-Claude Juncker danas je predložio niz mjera kojim Evropska unija treba pomoći u rješavanju izbjegličke krize.

Prema navodima koje je iznio Juncker, oko 120.000 osoba trenutno traže azil u zemljama EU. Prema planu, svaka zemlja bi trebala da, prema utvrđenim kvotama, primi određeni broj izbjeglica.

Juncker je danas, obraćajući se parlamentarcima, rekao da nije vrijeme za strah.

Njemačka je podržala prijedlog kvota ali su određene zemlje izrazile rezervu prema ponuđenom prijedlogu.

U svom obraćanju Juncker je priznao da situacija u EU nije sjajna a rekao je da u "uniji nedostaje i Evrope ali i unije".

On je iznio i statistički podatak da izbjeglice čine tek 0,11% ukupne populacije u EU, dok je u Libanu udio izbjeglica već dostigao 25%.

Neke od mjera koje je Juncker predložio su:

  1. Zemlje članice EU trebaju prihvatiti oko 120.000 izbjeglica a raspodjela se vrši na osnovu dogovorenih kvota. Ako iz opravdanih i objektivnih razloga, kao što je prirodna katastrofa, država članica privremeno ne može djelimično ili uopće sudjelovati u odluci o premještanju, morat će uplatiti finansijski doprinos u budžet EU-a u iznosu od 0,002 posto svog BDP-a.
Broj izbjeglica koje će prihvatiti zemlje EU
Broj izbjeglica koje će prihvatiti zemlje EU

Evropska komisija analizirat će razloge koje država navede i donijeti odluku je li opravdano nesudjelovanje te države u programu na najviše 12 mjeseci. U slučaju djelimičnog sudjelovanja u premještanju doprinos će biti razmjerno smanjen.

  1. Trajni mehanizam za premještanje izbjeglica za sve države članice. Komisija predlaže mehanizam solidarnosti koji će moći aktivirati u svakom trenutku kako bi pomogla državi članici u kriznom stanju čiji je sistem azila pod pritiskom zbog velikog i neproporcionalnog priljeva državljana trećih zemalja.

  2. Evropska komisija odredit će spisak "sigurnih zemalja" pa će tražitelji azila iz ovih zemalja biti brže deportirani.

4. Poboljšavanje politike vraćanja. Za poboljšavanje politika vraćanja država članica Komisija je objavila zajednički Priručnik o vraćanju i Akcijski plan EU-a o vraćanju.

  1. Izmjena tzv. Dablinskog dogovora prema kojem se azil traži u onoj zemlji u koju izbjeglica uđe na teritorij EU.

  2. Jačanje vanjskih granica kao i rad na izgradnji boljeg sistema za legalno traženje azila.

  3. Rješavanje vanjske dimenzije izbjegličke krize. Vanjska dimenzija ključna je sastavnica u nastojanju da se kriza riješi. Ponovno se ulažu napori u podupiranje diplomatskih inicijativa i traženje političkih rješenja za sukobe u Siriji, Iraku i Libiji.