Neophodne mjere
60

Evropska komisija predlaže zabranu svih "nebitnih" putovanja u EU na 30 dana

S.H.P.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Evropska komisija, kojom predsjeda Ursula von der Leyen predložila je da se privremeno obustavi mogućnost ulaska u Evropsku uniju "iz nebitnih razloga".

Ova suspenzija će trajati najmanje 30 dana, a motivirana je borbom protiv koronavirusa, piše Corriere della Serra.

"Što manje putujemo, više možemo suzbiti infekcije. Stoga predlažem šefovima država i vlada da uvedu privremena ograničenja nebitnih putovanja u Evropsku uniju. Ta ograničenja trebaju ostati na snazi bar 30 dana, ali se mogu produžiti ako je to potrebno", kazala je von der Leyen.

Također su pozvali Njemačku i ostale članice Evropske unije koje ne namjeravaju zatvoriti svoje unutarnje granice da to učine jer je koronavirus prisutan u svim zemljama EU.

"Države članice moraju osigurati slobodan promet svih roba, posebno garantovati lanac opskrbe esencijalnim proizvodima kao što su lijekovi, medicinska oprema i hrana ".

Konkretno, Njemačka i Francuska neće moći nastaviti blokadu izvoza maski i druge medicinske opreme u druge zemlje EU-a, što su uradile kako bi povećale svoje zalihe.

Na sastanku se također govorilo o potrebi organiziranja zajedničke kupnje aparata za ventilaciju pluća i drugih zdravstvenih proizvoda potrebnih za borbu protiv Covid-19.