Svijet
0

Evropska komisija pozdravila sporazum Rusije i Ukrajine

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropska komisija pozdravila je u nedjelju dogovor Rusije i Ukrajine o ponovnoj isporuci plina Evropi, ali je i upozorila da je ranije bilo lažnih nada i kako čeka da vidi je li plin zaista krenuo ka evropskim potrošačima.

"Komisija pozdravlja objavu premijera Vladimira Putina i premijerke Julije Timošenko u Moskvi, a posebno najavu da bi tranzit gasa za Evropu mogao biti obnovljen u ponedjeljak", navodi se u saopćenju.

Evropska komisija je podsjetila da je tokom plinskog spora bilo mnogo obećanja koja su ostala bez rezultata, kao i da je u ovom slučaju "test" da li plin ide ka evropskim potrošačima ili ne, prenio je Reuters.

"Na taj trenutak Evropa još čeka", ističe se u saopćenju Komisije.

Putin i Timošenko postigli su sinoć u Moskvi dogovor o ponovnoj isporuci gasa Evropi, najavljujući njegov tranzit preko Ukrajine do evropskih potrošača u najskorije vrijeme.

Predstavnik za štampu ruskog premijera Dmitrij Peskov rekao je da su se dvoje premijera dogovorili da će Ukrajina početi da plaća evropsku cijenu za ruski plin, umanjenu 20 posto za ovu godinu. Zauzvrat, Ukrajina neće Rusiji povećavati cijenu tranzita ruskog plina preko svoje teritorije.

Od 2010. godine, kako je dogovoreno, Ukrajina će početi da plaća tržišnu, evropsku cijenu plina, naveo je Peskov.

Isporuke ruskog gasa Evropi, preko Ukrajine, obustavljene su 7. januara.