Bruxelles
0

Evropska komisija počinje borbu protiv nezaposlenosti

FENA
Evropska komisija (EK) je pripremila čitavu seriju mjera koje bi trebalo da ublaže uticaj privredne krize na rast broja nezaposlenih u Evropskoj uniji, koji je u aprilu dostigao nivo od 8,6 procenata, što je za 1,8 posto više nego u istom mjesecu lani.

Ove prijedloge EK razmatrat će evropski lideri na samitu koji će se održati 18. i 19. juna u Bruxellesu, javila je u četvrtak agencija TASR.

Bruxelles, između ostalog, predlaže da se ubrzano isplati 19 milijardi eura iz Evropskog socijalnog fonda za podršku osobama koje je pogodila kriza, odnosno, da se tim novcem pomogne ljudima da zadrže posao, ili da nađu novo zaposlenje.

Da bi se ubrzala realizacija projekata u oblasti zapošljavanja u ovoj i idućoj godini neće biti neophodno sufinansiranje zemalja članica EU, što znači, kako je objašnjeno, da će EK pokriti sve iskazane izdatke.

Zajedno s Evropskom investicionom bankom (EIB) i drugim finansijskim institucijama trebalo bi, kako je predloženo, da se stvori novi mikrokreditni mehanizam posredstvom koga bi se osigurali krediti onima koji imaju probleme da dobiju finansijska sredstva za osnivanje svojih preduzeća. Za te namjene bi trebalo da se osigura 500 miliona eura.

Osim toga, kako navode agencije, u EU bi trebalo da bude stvoreno minimalno pet miliona učeničkih (obrazovnih) mjesta za mlade nezaposlene ljude, čime bi se omogućilo da što prije dobiju odgovarajuću stručnu obuku.

Evropska komisija, takođe, predlaže da se smjesta osigura pomoć za nezaposlene, kako bi se preduprijedio rizik od dugoročne nezaposlenosti, a time i gubitka stručnosti tih ljudi.

Istovremeno bi trebalo da se preduzmu mjere da se olakša povratak na posao onih koji su time najviše pogođeni, i to posredstvom podsticajnih stimulacija ili smanjivanjem troškova koji se ne odnose na plate.