Podrška Ukrajini
35

Evropska komisija planira povećanje proizvodnje municije

SRNA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evropska komisija razvila je plan za povećanje proizvodnje municije, uključujući municiju za tešku artiljerijsku haubicu kalibra 155 milimetara da bi ih isporučila Ukrajini i povećala vlastite rezerve bloka, objavio je danas "Spiege".

Plan je podijeljen u tri faze, navodi se u izvještaju. Zemlje EU će moći odmah da povećaju isporuke municije Ukrajini u okviru prve faze plana, za koju se očekuje da će sutra biti podnijeta Komisiji na razmatranje.

S tim ciljem će visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Josep Borrell uskoro predložiti dodatni paket vojne podrške Kijevu u vrijednosti od milijardu eura.

Tokom druge faze, zemlje članice EU počet će zajedničku nabavku municije kalibra 155 milimetara preko Evropske odbrambene agencije da bi povećale postojeće rezerve i osigurale dugoročne isporuke municije u Ukrajinu, piše list.

EU bi u trećoj fazi trebalo da poveća svoje proizvodne kapacitete kako bi izbjegla nestašice municije u narednim godinama usred promjenjivog sigurnosnog okruženja.

U međuvremenu, Ukrajina se suočava sa problemima snabdijevanja municijom, navodi list, pozivajući se na dokument EU, pošto Rusija proizvodi mnogo više nego što je sada sposobna čitava odbrambena industrija EU.

Zapadne zemlje isporučuju Ukrajini različite vrste sistema naoružanja, uključujući rakete protivzračne odbrane, višestruke raketne sisteme, tenkove, samohodnu artiljeriju i protivavionske topove otkako je Rusija pokrenula invaziju u Ukrajini 24. februara prošle godine.