Svijet
0

Evropska komisija osuđuje napad na novinara Dušana Miljuša

FENA
Evropska komisija u utorak je oštro osudila napad na novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša, koji je u ponedjeljak navečer pretučen u Zagrebu, ističući da je sloboda tiska temeljno demokratsko načelo u Evropskoj uniji.

"Komisija oštro osuđuje upotrebu nasilja. Želimo gospodinu Miljušu brzi oporavak. Sloboda tiska je temeljno demokratsko načelo Evropske unije i vjerujemo da će hrvatske vlasti provesti odgovarajuću istragu i privesti napadače pravdi. Komisija prati ove i druge slučajeve u sklopu općeg kriterija o vladavini prava i njegovoj provedbi", izjavila je Krisztina Nagy, glasnogovornica povjerenika za proširenje Ollija Rehna na molbu da iznese stajalište Evropske komisije o tom slučaju.

Novinara Jutarnjeg lista Dušana Miljuša pretukla su u ponedjeljak navečer dvojica nepoznatih napadača ispred zgrade u u kojoj živi u Remetinečkoj ulici u Zagrebu.

Miljuš, koji već niz godina piše o mafiji i organiziranom kriminalu u Hrvatskoj, prenosi Hina, zadobio je potres mozga, dijagnosticiran mu je prijelom lijeve ruke i ozljede lica.