Nazvala ga predajom
437

Evropska komisija objavila prijedlog zakona o klimi, Greta Thunberg ga odbacila

A. B.
Mlada aktivistkinja Greta Thurnberg i Dvid Maria Sassoli predsjednik Evropskog parlamenta (Foto: AFP)
Mlada aktivistkinja Greta Thurnberg i Dvid Maria Sassoli predsjednik Evropskog parlamenta (Foto: AFP)
Evropska komisija objavila je prijedlog prvog evropskog zakona o klimi kojim bi se politički preuzeta obaveza o klimatskoj neutralnosti do 2050., pretvorila u obavezu sa zakonskom snagom. S druge strane, mlada klimatska aktivistkinja Greta Thunberg koja je prisustvovala raspravi, odbacila je predloženi zakon.

Kako piše Reuters, zakon o klimi određuje pravac kretanja za sve politike Evropske unije i omogućava transparentnost i predvidljivost za javne organe, preduzeća i građane.

"Ovaj zakon o klimi bit će temelj u Evropi kao lideru na globalnom nivou", izjavila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen.

Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije
Ursula von der Leyen, predsjednica Evropske komisije

Evropska unija bi do 2050. godine trebala postići "klimatski neutralnu" ekonomiju, što znači da bi emisija karbon-dioksida i drugih gasova štetnih za klimu trebala biti jednaka nuli.

Da bi postigla taj cilj, Evropska komisija je najavila da će poslije sveobuhvatne procjene rezultata 2030. godine predložiti novi cilj smanjenja emisije štetnih gasova i predložiti dopunu zakona o klimi. To znači da će do septembra predstaviti "odgovorni" plan o tome kako da podigne svoj trenutni cilj 2030. smanjenja gasova sa efektom staklene bašte za 40 posto sa nivoa iz 1990. na "najmanje 50 i prema 55 posto".

Ovu tačku su kritikovali klimatski aktivisti navodeći da odlaganje nadograđenog cilja 2030. godine šteti kredibilitetu EU-a u borbi protiv klimatskih promjena.

Mlada Šveđanka Greta Thurnberg (17) je istakla kako se, prema tome, zakon ne bavi sa narednih 10 godina.

"Nulta emisija štetnih gasova do 2050. godine za EU jednaka je predaji. To znači odustati. Nisu nam potrebni ciljevi samo za 2030. ili 2050. godinu. Prije svega, potrebni su nam za 2020. i svaki naredni mjesec i godinu koji dolaze", rekla je Thurnberg i 33 mladih aktivista za klimu u otvorenom pismu.

Dvanaest zemalja EU, uključujući Francusku, Italiju i Holandiju, ali ne i najvećeg emitera štetnih gasova u EU - Njemačku, žele da Komisija revidira cilj 2030. u junu.

Istakli su da bi to ostavilo dovoljno vremena da EU usvoji novi cilj 2030. i iskoristi ga za pritisak na velike zagađivače poput Kine da ispune svoja obećanja o klimi prije summita.

"Odlaganje razgovora do septembra uništit će sposobnost EU da igra vodeću ulogu u globalnim pregovorima o klimi", rekao je Sebastian Mang, savjetnik za klimatsku politiku Greenpeacea.