Otvoreno pitanje
9

Evropska komisija neće prije naredne godine odlučiti da li Turska ispunjava uslove za EU

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Ne očekuje se da će Evropska komisija izvršiti procjenu o tome da li Turska ispunjava ili ne ispunjava kriterije za članstvo u EU do sljedeće godine, izjavio je ministar vanjskih poslova Estonije Sven Mikser.

Mikser se na sastanku ministara vanjskih poslova EU u Talinu saglasio sa finskim ministrom vanjskih poslova Timom Soinijem da ne treba prekinuti pregovore sa Ankarom.

Litvanski ministar vanjskih poslova Linas Linkevičijus podržao je stav estonskog i finskog kolege i rekao da bi se prekidom pregovora omogućilo Turskoj da se još više udalji od EU, što bi predstavljalo efekt suprotan onom koji Evropa želi.

Njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel ponovio je izjave njemačke kancelarke Angele Merkel i njenog direktnog konkurenta na narednim izborima u Njemačkoj Martina Schulza, koji su izjavili da se oštro protive pristupanju Turske Evropskoj uniji, prenosi Deutsche Welle.

Gabriel je optužio Ankaru da "vratolomnom brzinom" okreće leđa EU i podsjetio da Berlin duže vrijeme "odbija da odgovori na provokacije Turske" i da je Njemačka to uradila čak i nakon izjava turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana u kojima je njemačku vladu uporedio sa "nacističkom Njemačkom".

Holandski ministar vanjskih poslova Bert Koenders je izjavio da se Holandija slaže sa stavom Njemačke, ali da, s druge strane, smatra da ne treba zaustaviti pregovore sa Turskom.