{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija: Italija krši propise oglašavanja na TV-u

F
12.12.2007. u 13:41
0
0
Evropska komisija: Italija krši propise oglašavanja na TV-u
0
Evropska komisija: Italija krši propise oglašavanja na TV-u
Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Italije zbog kršenja evropskih propisa kojima se reguliše komercijalno oglašavanje na televiziji.
"Elektronski mediji trebaju oglase a oglašivači trebaju televizijske elektronske medije ali potrebna nam je i djelotvorna zaštita potrošača", zaključila je povjerenica EU za medije Viviane Reding.

Po navodima Bruxellesa, talijanske televizijske postaje ne poštuju nekoliko propisa EU o oglašavanju, što posebno vrijedi za ograničenje trajanja propagandnih poruka na 12 minuta po satu emitiranja te za propis o minimalnom 20-minutnom vremenskom razmaku između dva bloka poruka oglašivača.

Osim toga, po talijanskim zakonima 'samopromocija', kojom mediji oglašavaju vlastite programe i proizvode, ne smatra se oglašavanjem. "To rezultira prekidanjem emisija poput onih informativnih", upozorila je Europska komisija.

Stoga je Bruxelles uputio Italiji službeno upozorenje, što je prva faza postupka protiv članica u slučajevima kršenja evropskih propisa. Rim ima rok od dva mjeseca da odgovori na upozorenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li političari Krivični zakon FBiH mijenjaju da bi zaštitili svoje pozicije?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: