Svijet
0

Evropska komisija: Italija krši propise oglašavanja na TV-u

FENA
Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Italije zbog kršenja evropskih propisa kojima se reguliše komercijalno oglašavanje na televiziji.

"Elektronski mediji trebaju oglase a oglašivači trebaju televizijske elektronske medije ali potrebna nam je i djelotvorna zaštita potrošača", zaključila je povjerenica EU za medije Viviane Reding.

Po navodima Bruxellesa, talijanske televizijske postaje ne poštuju nekoliko propisa EU o oglašavanju, što posebno vrijedi za ograničenje trajanja propagandnih poruka na 12 minuta po satu emitiranja te za propis o minimalnom 20-minutnom vremenskom razmaku između dva bloka poruka oglašivača.

Osim toga, po talijanskim zakonima 'samopromocija', kojom mediji oglašavaju vlastite programe i proizvode, ne smatra se oglašavanjem. "To rezultira prekidanjem emisija poput onih informativnih", upozorila je Europska komisija.

Stoga je Bruxelles uputio Italiji službeno upozorenje, što je prva faza postupka protiv članica u slučajevima kršenja evropskih propisa. Rim ima rok od dva mjeseca da odgovori na upozorenje.