{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija: Italija krši propise oglašavanja na TV-u

F
12.12.2007. u 13:41
0
0
Evropska komisija: Italija krši propise oglašavanja na TV-u
0
Evropska komisija: Italija krši propise oglašavanja na TV-u
Evropska komisija pokrenula je postupak protiv Italije zbog kršenja evropskih propisa kojima se reguliše komercijalno oglašavanje na televiziji.
"Elektronski mediji trebaju oglase a oglašivači trebaju televizijske elektronske medije ali potrebna nam je i djelotvorna zaštita potrošača", zaključila je povjerenica EU za medije Viviane Reding.

Po navodima Bruxellesa, talijanske televizijske postaje ne poštuju nekoliko propisa EU o oglašavanju, što posebno vrijedi za ograničenje trajanja propagandnih poruka na 12 minuta po satu emitiranja te za propis o minimalnom 20-minutnom vremenskom razmaku između dva bloka poruka oglašivača.

Osim toga, po talijanskim zakonima 'samopromocija', kojom mediji oglašavaju vlastite programe i proizvode, ne smatra se oglašavanjem. "To rezultira prekidanjem emisija poput onih informativnih", upozorila je Europska komisija.

Stoga je Bruxelles uputio Italiji službeno upozorenje, što je prva faza postupka protiv članica u slučajevima kršenja evropskih propisa. Rim ima rok od dva mjeseca da odgovori na upozorenje.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: