Svijet
0

Evropska komisija ispituje moguću odgovornost Mađarske za otrovni mulj

FENA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
Evropska komisija u četvrtak je ocijenila da je bilo pogrešno izgraditi tvornicu aluminija u mađarskom mjestu Ajki, iz koje je u oktobru prošle godine iscurio crveni otrovni mulj odgovoran za ekološku katastrofu koja je uslijedila.

"Izbor mjesta za izgradnju tvornice obavljen je pogrešno i građevinska dozvola nikada nije trebala biti izdana za izgradnju u toj visokorizičnoj zoni", izjavio je glasnogovornik Komisije zadužen za zaštitu okoliša Jo Hennon.

Komisija ne isključuje mogućnost pokretanja postupka protiv Mađarske.

Glasnogovornik Hennon je rekao da je Komisija uputila pismo mađarskim vlastima u kojem ih je obavijestila o svojim zapažanjima te da očekuje odgovore od Budimpešte na nekoliko pitanja kako bi ustvrdila ima li potrebe za pokretanjem postupka u Evropskom sudu pravde.

"U ovom trenutku nisu se stekli uvjeti za pokretanje postupka. Želimo imati informacije o dozvoli za gradnju industrijskih pogona koji potencijalno mogu biti opasni za okoliš", rekao je Hennon.

Evropska unija ima propise za izgradnju industrijskih i poljoprivrednih pogona kojima je cilj smanjiti na najmanju moguću mjeru onečišćenja atmosfere, vode i tla.

Nakon curenja otrovnog crvenog blata 4. oktobra prošle godine u mjestu Ajka poginulo je deset osoba a oko 150 je povrijeđeno. To je najveća industrijska nesreća ikad zabilježena u Mađarskoj.