{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropska komisija donijela odluke protiv 19 država članica zbog azila

F
23.9.2015. u 14:33
0
8
Evropska komisija donijela odluke protiv 19 država članica zbog azila
0
Evropska komisija donijela odluke protiv 19 država članica zbog azila
Foto: AFP
Evropska komisija u srijedu je donijela 40 odluka vezanih uz postupak protiv 19 zemalja članica zbog propusta u provedbi zakona o zajedničkom evropskom sustavu azila, a među njima nema Hrvatske.
Devetnaest zemalja članica dobilo je pisma s formalnim upozorenjem zbog propusta u transponiranju direktive o uvjetima za prihvat tražitelja azila. Tom se direktivom definiraju minimalni zajednički standardi za humani prihvat tražitelja azila, poput pružanja krova nad glavom, osiguranja hrane i zdravstvene zaštite.

Među 19 zemalja nalaze se Grčka, Italija i Mađarska, ali Grčka je posebno apostrofirana zbog kršenja nekih direktiva o azilu i uvjetima za prihvat tražitelja azila te je dobila dodatno pismo upozorenja.

EK je poslala Španiji i Bugarskoj obrazloženo mišljenje zbog toga što su propustile obavjestiti Komisiju o nacionalnim mjerama koje su bile dužne unijeti u svoje zakonodavstvo iz direktive, kojom se usklađuje minimum standarda kojima se definira pravo na međunarodnu zaštitu državljanima trećih država i osobama bez državljanstva.

Pismo s formalnim upozorenjima poslano je na adresu 18 država članica zbog propusta u prenošenju u nacionalna zakonodavstva direktive o postupku za azil.

Tom se direktivom definira zajednički postupak za odobravanje i oduzimanje prava na međunarodnu zaštitu te postavljaju pravila za postupak podnošenja zahtjeva za azil.

"Solidarnost i odgovornost dvije su strane iste medalje. Čelnici EU-a su na svom izvanrednom summitu u aprilu pozvali na brzu i potpunu ugradnju u nacionalna zakonodavstva i učinkoviti provedbu direktive o evropskom sistemu azila kako bi se osigurali zajednički standardi predviđeni postojećim zakonodavstvom.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li je opravdan zahtjev za povećanje akciza na gorivo kako bi se ubrzala izgradnja autoputa?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: