Svijet
0

Evropska kampanja protiv diskriminacije u deset novih članica EU

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Evropski povjerenik za zapošljavanje i socijalne poslove Čeh Vladimir Spidla pokrenuo je u subotu u Pragu evropsku informativnu kampanju protiv diskrimancije koja će ga odvesti u deset evropskih zemalja što su nedavno ušle u Evropsku uniju.

"Utvrđeno je da ljudi nisu dovoljno informirani o ovom pitanju", izjavio je Spidla, češki premijer od 2002. do 2004. godine, koji je ovu kampanju započeo na margini festivala rock muzike u Pragu, javio je AFP.

Spidla smatra da je glavni cilj ove akcije da obavijesti građane o njihovom pravu na život bez diskriminacije. "Ponižavanje koje podnose žrtve diskriminacije teško se podnosi", kazao je on.

Za četiri naredna mjeseca, jedan kamion će proći kroz deset zemalja koje su se nedavno priključile EU, s ekipom koja će pružati informacije o problematici diskriminacije. Ekipa će poslije Republike Češke obići Bugarsku, Estoniju, Mađarsku, Letoniju, Litvaniju, Poljsku, Rumuniju, Slovačku i Sloveniju.

Republika Češka je posljednja od 27 članica EU-a koja nije usvojila antidiskriminativne mjere, koje su, između ostalih, bile uvjet za njen ulazak u EU 2004. godine.

Češki predsjednik Vaclav Klaus, poznat po svojim evroskeptičnim stavovima, uložio je prošli mjesec veto na antidiskriminativni zakon "beskoristan, kontraproduktivan i bijedan", po njegovom mišljenju, iako je parlament prethodno izglasao tekst zakona.

Datum novog glasanja u parlamentu, koje bi moglo eventualno, zaobići predsjednikov veto, još nije određen.