Antivirusne pilule
20

Evropska agencija za lijekove predložila korištenje molnupiravira za liječenje od koronavirusa

FENA
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Evropska agencija za lijekove (EMA) predložila je korištenje pilule protiv koronavirusa američke farmaceutske kompanije Merck, i to prije njenog formalnog odobrenja.

Počela je revidirati i Pfizerovu antivirusnu tabletu, jer se broj zaraženih koronavirusom povećava širom Evrope. Dvije tablete američkih farmaceutskih divova predstavljaju potencijalno revolucionarni korak u borbi protiv koronavirusa, jer studije pokazuju da smanjuju rizik od hospitalizacije i smrti kod visokorizičnih pacijenata.

Iz EMA-e su saopćili da su, iako pilula Merck još nije odobrena, savjetovali da bi države Evropske unije mogle odlučiti hoće li je koristiti u slučaju porasta broja zaraženih.

"Lijek, koji trenutno još nije odobren u EU, može se koristiti za liječenje odraslih osoba zaraženih koronavirusom, a kojima nije potreban dodatni kisik i koji su pod povećanim rizikom od teških simptoma", saopćili su iz EMA-e, prenosi AFP.

Ova preporuka je objavljena da bi se podržala nacionalna tijela koja mogu odlučiti o mogućoj ranoj upotrebi lijeka prije odobrenja, na primjer u uslovima hitne upotrebe, a zbog rasta broja zaraženih.

Merck pilule ne bi trebale koristiti trudnice ili žene koje ne koriste kontracepciju i mogle bi zatrudnjeti, ukazali su iz EMA-e. Pilulu treba koristiti što je prije moguće nakon pojave simptoma zaraze koronavirusom, a najkasnije u roku od pet dana. Zatim je treba uzimati pet dana, obrazložili su u EMA-i.

Evropska agencija za lijekove očekuje da će do kraja godine donijeti odluku o službenom odobrenju za pilulu Merck, također poznatu kao molnupiravir.