Novinarska istraga
0

Evropska agencija za granice uključena u stotine "pushbackova" migranata

F. H.
Frontex se tereti da je sudjelovao u ilegalnom vraćanju migranata (Foto: EPA-EFE)
Frontex se tereti da je sudjelovao u ilegalnom vraćanju migranata (Foto: EPA-EFE)
Evropska agencija za granice "Frontex" je bila uključena u barem 957 nasilnih vraćanja (pushback) tražilaca azila u području Egejskog mora od marta 2020. do septembra 2021. godine, prema novoj istrazi.

Frontex, najbolje finansirana evropska agencija sa budžetom od 758 milijardi dolara, istražuje se zbog prijašnjih navoda o sudjelovanju s grčkim vlastima u nezakonitom odbijanju tražitelja azila, što je organizacija demantirala.

Sada je zajednička istraga koju su proveli Lighthouse Reports, Der Spiegel, SRF Rundschau, Republik i Le Monde otkrila Frontexovu umiješanost u ono što se čini kao "pushback", prema bazi podataka koju vodi upravo ova organizacija.

Zajednička istraga je otkrila internu bazu podataka o incidentima, nazvanu Jora, u kojoj su "pushback-ovi" od strane zvaničnika označeni kao spriječavanje odlaska. Frontexove smjernice to definiraju kao incident kada vlasti neevropskih zemalja zaustave migrante na moru u njihovim teritorijalnim vodama i vrate ih na mjesto polaska

Frontex je dao uređenu verziju baze podataka gdje je 145 slučaja opisano kao spriječavanje odlaska, što se razlikovalo od izvještaja turske obalne straže, svjedoka, dokumenata koji su procurili i drugih izvora.

U najmanje 22 slučaja, tražitelji azila su sklonjeni sa gumenih čamaca, stavljeni na grčke spasilačke spalvove i ostavljeni da plutaju na moru.

Navode i primjer od 28. maja prošle godine kada je grupa od gotovo 50 tražitelja azila iskrcala se na grčki otok Lezbos i raznim organizacijama poslala dokaze o svojoj lokaciji. Nekoliko sati kasnije ovu grupu je turska obalna straža pronašla na narančastim splavovima. Ovaj slučaj je Frontex u svojoj bazi podataka označio kao spriječavanje odlaska, prenosi Guardian

Grčka i Frontex su odbacili navode o "pushback-ovima", te tvrde da se njihovi zvaničnici ponašaju u skladu sa legislativom o ljudskim pravima.