Velika dostupnost
14

Evropska agencija za droge zabrinuta zbog sve veće zloupotrebe "gasa za smijanje"

B. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Agencija Evropske unije za droga kaže da je rekreacijska uporaba gasa za smijanje sve veća briga u Evropi, ističući da česta upotreba ovog plina povećava rizik od trovanja, opeklina i oštećenja živčanog sistema.

"Porast rekreacijske upotrebe dušikovog oksida u nekim dijelovima Evrope razlog je za zabrinutost", izjavio je u ponedjeljak direktor Agencije za droge Europske unije (EMCDDA) Alexis Goosdeel.

"Među korisnicima postoji opća percepcija da je udisanje dušikovog oksida sigurno. Ipak, vidimo da češća ili intenzivnija upotreba plina povećava rizik od ozbiljne štete po zdravlje", dodao je Goosdell.

Dušikov oksid ima niz medicinskih, industrijskih, komercijalnih i naučnih funkcija. Koristi se kao dodatak hrani i kao anestetik.

Posljednjih je godina postao popularniji i kao sredstvo za opuštanje koje kod korisnika izaziva osjećaj euforije, objavila je agencija EU-a za droge. Lako je dostupan, jeftin i općenito se doživljava kao "relativno siguran lijek".

"Razvio se profitabilan opskrbni lanac koji se širi, sa specijaliziranim internetskim trgovinama koje direktno promovišu plin za rekreacijsku upotrebu ili ga nude pod krinkom njegove upotrebe za izradu šlaga", objašnjava se u studiji.

Obilna i česta upotreba plina dovela je do "malog, ali značajnog porasta" trovanja i drugih zdravstvenih problema od 2017. godine.

Oni se kreću od oštećenja živčanog sistema (neurotoksičnost) jer dušikov oksid nepovratno inaktivira vitamin B12 u tijelu, teških ozeblina uzrokovanih izlaganjem ledenom plinu i ozljeda pluća uzrokovanih ispuštanjem plina pod visokim pritiskom.

Nizozemska je također zabilježila značajan porast saobraćajnih nesreća u kojima su učestvovali korisnici plina, navodi se u izvještaju.

"Stoga je važno izbjeći normaliziranje i nenamjerno promicanje njegove upotrebe", naglasio je Goosdeel.