{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Evropljani zabrinuti zbog kvaliteta i zaliha pitke vode

F
23.3.2009. u 14:25
0
2
Evropljani zabrinuti zbog kvaliteta i zaliha pitke vode
0
Evropljani zabrinuti zbog kvaliteta i zaliha pitke vode
Foto: AP
Gotovo dvije trećine Evropljana smatra da je kvalitet vode u njihovoj zemlji ozbiljan problem, a jednako ozbiljnim problemom smatraju i zalihe pitke vode, pokazuje novo ispitivanje Eurobarometra, čije je rezultate u ponedjeljak objavila Evropska komisija.
Najzabrinutiji za kvalitet vode su Grci (90 posto), a najmanje Austrijanci (26 posto), dok se oko zaliha vode najviše brinu stanovnici Kipra, njih 97 posto, a najmanje Finci, njih 23 posto.

Više od trećine Evropljana uvjereno je da se u zadnjih pet godina kvalitet riječnih, jezerskih i obalnih voda pogoršao.

Industriju i poljoprivredu smatraju glavnim krivcima za onečišćenje, a većina također smatra da će klimatske promjene imati velik utjecaj na kvalitet i zalihe pitke vode.

Veliki broj Evropljana kaže da poduzima korake kako bi se smanjili problemi vezani za vodu. Oko 84 posto smanjilo je potrošnju, a isto tako koriste hemikalije koje su manje štetne po okoliš. Takve hemikalije, prenosi Hina, koristi 78 posto Austrijanaca, ali smo 33 posto Rumuna.

"Bez dovoljno dobre i kvalitetne vode naša gospodarstva i društva ne mogu napredovati niti preživjeti... Države članice moraju brzo poduzeti korake da u potpunosti provedu evropske propise o vodi", rekao je evropski povjerenik za zaštitu okoliša Stavros Dimas.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: