Svijet
0

Evropljani zabrinuti zbog gubljenja biodiverziteta

FENA
Rumuni, Grci i Portugalci su najzabrinutiji zbog gubljenja biološke raznolikosti živog svijeta, problema koji praktično zabrinjava 90 posto stanovnika Evropske unije, pokazali su rezultati istraživanja Eurobarometra, službe EU-a za ispitivanje tržišta i potrošača.

Očuvanje biodiverziteta predstavlja za 93 posto stanovnika EU-a moralnu obavezu za sadašnju generaciju. Evropljani su istovremeno svjesni da blagostanje i kvalitet života njih samih zavise od biodiverziteta, a 75 posto ih vjeruje da gubljenje te raznolikosti može imati negativne ekonomske posljedice, prenijela je agencija Rompres.

Dvije trećine stanovnika EU-a je već učinilo lične napore za zaštitu biodiverziteta, dok je jedna trećina odgovorila da bi željela više učiniti. Petina ispitanika bi rado djelovala ako bi znala šta bi tačno trebalo raditi da bi se zaustavilo gubljenje diverziteta.

Rumunska novinska agencija podsjeća da ekološka mreža EU-a "Priroda 2000" (Nature) uključuje cijelu teritoriju Unije sa zaštićenim zonama za najugroženija staništa i vrste.

Evropska komisija je 2006. godine donijela akcioni plan kojim su određene odgovornosti EU-a i njenih članica u ostvarenju cilja sprečavanja gubljenja biodiverziteta. Ove godine će biti pokrenuta široka kampanja radi uključivanja Evropljana u zaštitu biodiverziteta.