Svijet
0

Evropljani sve kritičniji prema SAD-u i NATO-u

FENA
Broj Evropljana koji podržavaju vanjsku politiku SAD-a i NATO-a je u stalnom i osjetnom opadanju, rezultat je istraživanja provedenog u okviru godišnjeg projekta "Transatlantik trends 2006", čiji ishod je danas objelodanjen u Bruxellesu.

Rezultati istraživanja, koje je predstavilo više američkih i evropskih nevladinih organizacija pod okriljem fonda "German Marshall za SAD", pokazuju da je od 11. septembra 2001. godine do danas evropska kritika na račun američke vanjske politike dramatično porasla - s 56 na čak 77 podsto, dok je želja Evropljana za vodećom ulogom SAD-a u vanjskim poslovima opala sa 64 na svega 37 posto.

Zanimljivo je da je opala i podrška samih Amerikanaca vanjskoj politici Washingtona - s 56 na svega 40 posto.

Takozvani "termometar" od 100 stepeni, kojim su se mjerila evropska osjećanja prema SAD-u, pokazao je mlaku podršku od svega 51 stepena.

Evropska podrška NATO-u je također u opadanju, pa je sa 69 posto u 2002. godini opala na 55 posto u 2006.

Primijećen je i velik pad podrške NATO-u u zemljama koje imaju tradicionalno pozitivniji odnos prema Sjevernoatlantskoj alijansi - u Njemačkoj, Italiji, Poljskoj i Turskoj.

Za jačanje vojne uloge EU izjasnilo se 46 posto Evropljana, dok je 63 posto Evropljana ocijenilo da bi daljnje širenje EU pomoglo Bruxellesu da igra jaču ulogu u međunarodnim odnosima.

Istrovremeno, dvije trećine Evropljana smatra da bi EU trebalo da ima svog ministra vanjskih poslova, što je, uostalom, i predviđeno nacrtom ustava EU.

«Sveobuhvatna slika evropskog javnog mnijenja pokazuje da se ovogodišnje istraživanje ne slaže s trenutnom percepcijom rasta skepticizma među evropskim građanima u vezi s daljnjim procesom integracije EU», izjavio je, tim povodom, Piero Gastaldo, generalni sekretar Kompanije di San Paolo, jedne od organizacija koje su provele istraživanje.

Amerikanci (79 posto) i Evropljani (66 posto) sve više vide terorizam kao ogromnu prijetnju, pri čemu je posebno primjetan porast ocjena da je islamski fundamentalizam ogromna prijetnja međunarodnoj sigurnosti.

Amerikanci i Evropljani također smatraju da je nuklearni Iran veća opasnost od nasilja i nestabilnosti u Iraku.

«Jasno je, proizlazi iz našeg istraživanja, da se mišljenja Amerikanaca i Evropljana sve više približavaju kad je riječ o opasnostima koje im prijete.

S obzirom na činjenicu da se, prvi put, većina Amerikanaca slaže s Evropljanima kad je riječ o lošoj ocjeni vanjske politike Georgea Busha, jasno je da SAD ne bi više smjele da pretenduju da same rješavaju svjetske probleme», izjavio je Craig Kennedy, predsjednik fonda «German Marshall za SAD», prenio je Tanjug.

Zanimljiv je i podatak da je od 2004. godine do danas opalo pozitivno osjećanje Turaka prema SAD-u (s 28 na 20 posto) i Evropi (s 52 na 45 posto), dok je u isto vrijeme poraslo prema Iranu (s 34 na 43 posto).