Svijet
0

Evropljani pozvali Tačija na razboritost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropljani su u ponedjeljak pozvali Hašima Tačija, lidera pobjedničke stranke na izborima održanim ovog vikenda na Kosovu koje traži nezavisnost, da bude razborit.

"Tači mora da shvati kako postoji razlika između političara u opoziciji i odgovornog premijera", ocijenio je šef švedske diplomatije Carl Bildt koji je bio vrlo aktivan medijator na Balkanu 90-tih godina, po dolasku u Bruxelles na sastanak s evropskim kolegama.

"Kosovo je, de facto, odvojeno od Srbije, ali ja ne vjerujem da Kosovo želi da bude nezavisno od međunarodne zajednice", kazao je on naglasivši da ovaj osjetljivi problem u "krhkoj" regiji zahtijeva "blago slijetanje, a ne veliki prasak".

"Evropsko-američko-ruska trojka za Kosovo nastavlja da pregovara. Bit će još sjednica, jedna u Beču i jedna ovdje "u Bruxellesu), a mi treba da sačekamo izvještaj od 10. decembra", kazao je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Javier Solana.

"Činimo sve kako bismo ubijedili kosovske Albance da ne pristupaju jednostranom proglašenju nezavisnosti bez podrške međunaordne zajednice", izjavio je u ponedjeljak po dolasku u Bruxelles luksemburški ministar vanjskih poslova Jean Asselborn.

HašimTači je u intervju koji je u ponedjeljak objavio njemački dnevni list "Frankfurter Allgemeine Zeitung" izjavio da je na Kosovu da odluči o svojoj nezavisnosti.

"Želim međunarodnu podršku za to", kazao je Tači i dodao: "Ne možemo očekivati da sve države budu spremne da nas priznaju"