U iščekivanju gasa
0

Evropa u snijegu i ledu

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Dok iščekuje rješenje gasnog spora između Rusije i Ukrajine zbog kojih su obustavljene isporuke dijela ruskog gasa Evropskoj uniji i Balkanu, Evropa je zapljusnuta hladnim talasom koji je već odnio desetke života.

Oko 30 ljudi je proteklih dana umrlo od hladnoće u Poljskoj, Njemačkoj i Ukrajini, objavio je danas briselski internet dnevnik EU Observer.

U Bavarskoj temperature su pale na minus 34,6 stepeni, a jak snijeg je paralizirao jug Francuske. I u Italiji vlada neuobičajeno hladna zima. U Milanu jedan čovjek je poginuo na vlastitom balkonu kada se na njega obrušio snijeg sa krova, povukavši i dio zida. U Holandiji, građani su počeli da koriste zamrznute kanale kao klizališta, a prvi put poslije 12 godina takmičenje u klizanju održano je na zamrznutim jezerima prirodnog parka pored Amsterdama. U Hrvatskoj je zabilježen najhladniji dan ove zime sa 18 stepeni Celzijusa ispod nule, a temperature u nekim bosanskim gradovima pale su na između minus 10 u Banjoj Luci i minus 13 stepeni u Tuzli. U Sloveniji se očekuje hladno jutro sa između minus 9 i minus 15 stepeni, a situacija nije bolja ni u Srbiji gdje su temperature danima padale daleko ispod nule.