Evropa spremna da prihvati stvaranje 'ćelije finansijske krize'

F
FENA
15.10.2008. u 12:21
0
0
Evropa spremna da prihvati stvaranje 'ćelije finansijske krize'
0
Evropa spremna da prihvati stvaranje 'ćelije finansijske krize' Foto: AFP
Evropske zemlje spremaju se da prihvate, na samitu u srijedu i četvrtak, formiranje "ćelije finansijske krize" koju bi vlade mogle pozvati u svakom trenutku u slučaju poteškoća, navodi se u nacrtu deklaracije čiju je kopiju dobio AFP.
"Kako bi omogućilo hitnu i efikasnu reakciju na kriznu situaciju, Evropsko vijeće je odlučilo da uspostavi instrument pripravnosti, razmjene informacija i procjene, odnosno ćeliju finansijske krize", navodi se u tekstu koji bi trebalo da usvoji 27 zemalja članica.

"Država članica bi je mogla zabraniti u svakom trenutku, a pružala bi hitnu i povjerljivu informaciju predsjedavajuće EU-a, predsjednika Centralne evropske banke koja je u vezi s ostalim evropskim centralnim bankama, te predsjednika Komisije, kao i predsjednika eurogrupe.

"Ona će pratiti dobru koordinaciju učesnika i sugerirati, ako to bude potrebno, zajedničku reakciju", navodi se dalje u nacrtu zaključaka, koji traži "da se u najbržem roku finaliziraju modaliteti uspostavljanja i funkcioniranja ćelije finansijske krize".

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso objasno je u utorak da su evropski dužnosnici "morali improvizirati" u izuzetnim situacijama, odlučivši se u nedjelju da formiraju ovu "kriznu ćeliju".

Šefovi evropskih država i vlada spremni su također da "naglase" u svojim zaključcima "nužnost jačanja nadzora evropskog finansijskog sektora, posebno transnacionalnih skupina", navodi se u nacrtu teksta.


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: