Toplotni val ne jenjava
115

Evropa se suočava sa nestašicom pitke vode zbog enormno visokih temperatura

S. Š.
Rijeka Po u Italiji (Foto: EPA-EFE)
Rijeka Po u Italiji (Foto: EPA-EFE)
Većina evropskih zemalja trenutno se suočava sa nestašicom pitke vode, prvenstveno zbog enormno visokih temperatura koje pogađaju evropski kontinent ovog ljeta.

Francuska vlada uspostavila je krizni tim za rješavanje historijske suše zbog koje je više od 100 općina ostalo bez pitke vode.

Kamioni odvoze vodu u ta područja jer "u cijevima više nema ničega", rekao je ministar za ekološku tranziciju Christophe Bechu.

"Ovo je situacija kakvu dosad nismo vidjeli... A loša je vijest da, koliko vidimo, nema razloga da će se situacija u skorijem periodu popraviti", dodao je Bechu.

Premijerka Elisabeth Borne upozorila je da se Francuska suočava s "najvećom sušom" ikada zabilježenom u zemlji.

Toplinski val koji pogađa Francusku od juna potaknuo opadanje lišća na drveću stvarajući prizore koji podsjećaju na poznu jesen.

Nakon zahlađenja u nekim regijama, francuska nacionalna meteorološka služba prognozira daljnje povećanje temperatura od nedjelje. Predviđaju se temperature znatno iznad 30 stepeni Celzijusa, a ponegdje i do 37.

U Rimu su se stanovnici i turisti rashlađivali u brojnim fontanama svuda po gradu.

Popularna turistička odredišta u Italiji poput Firence i Palerma nalaze se među 16 talijanskih gradova na popisu "crvenog upozorenja", s temperaturama koje prelaze 40 stepeni.

Rim: Građani osvježenje potražili na gradskim fontama
Rim: Građani osvježenje potražili na gradskim fontama

Proizvodnja riže u dolini rijeke Po ozbiljni prijeti jer suša i toplo vrijeme i dalje uzrokuju da se rižina polja potpuno isuše i postanu slana zbog korištenja vodonosnika.

Poljoprivrednici kažu da bi žetva riže koja se koristi za rižoto mogla godinama biti oštećena povećanim sadržajem soli u zemlji, što ubija biljke.

Dio 17 milijardi eura vrijednog paketa vladinih mjera za rješavanje krize troškova života u Italiji također je usmjeren na ublažavanje posljedica suše, najgore u posljednjih 70 godina u zemlji.

Prošli mjesec talijanski ministar poljoprivrede upozorio je parlament da je trećina talijanske poljoprivredne proizvodnje ugrožena zbog suše i loše vodovodne infrastrukture, te da će se situacija samo pogoršati u godinama koje dolaze.

Nizozemski ministar infrastrukture i vodnog gospodarstva Mark Harbers pozvao je ljude da se brže tuširaju te da ne peru automobile i ne zalijevaju vrt.

Nizozemska je u srijedu proglasila službenu nestašicu vode, nakon što je već uvela ograničenja za poljoprivredu i brodarstvo.

Vlada je upozorila da se očekuje da će se suša "nastaviti još neko vrijeme" i da se razmatraju daljnje mjere za očuvanje vode tijekom suše - istovremeno uvjeravajući da ostaje dostupna dovoljna količina pitke vode.

Zemlja je zaštićena od vode poznatim sustavom brana, nasipa i kanala, ali budući da je otprilike trećina kopnenog područja ispod razine mora, ostaje posebno osjetljiva na klimatske promjene.

Neke regije Nizozemske, drugog najvećeg svjetskog izvoznika poljoprivrednih proizvoda nakon SAD-a, već su zabranile poljoprivrednicima zalijevanje usjeva površinskom vodom. Neke kanalske prevodnice za plovidbu su zatvorene.

Nivo vode na Rajni u Njemačkoj također je nastavio opadati zbog vrućine. Troškovi održavanja morskih vozila porasli su jer brodovi ne mogu ploviti rijekom.

Uništena trava na polju u Berlinu, Njemačka (Foto: EPA-EFE)
Uništena trava na polju u Berlinu, Njemačka (Foto: EPA-EFE)

Prijevoz tereta rijekom se nastavlja, ali brodovi ponekad moraju ploviti 75 posto prazni. Kapacitet transporta već je ograničen zbog povećane potražnje nakon poteza Njemačke da poveća proizvodnju električne energije iz ugljena dok se priprema za smanjene isporuke plina iz Rusije.

U Rumuniji je razina vode u Dunavu toliko pala da su u regiji Calafat izronili pješčani otoci. Vodostaj Dunava sada je blizu najniže razine u historiji.

Vlada planira povećati ulaganja u projekte navodnjavanja kako bi ograničila štetu na usjevima u budućnosti.

U srijedu je Evropska komisija pozvala zemlje članice da ponovno koriste pročišćenu urbanu otpadnu vodu za navodnjavanje poljoprivrede.