Klimatske promjene
3

Evropa se brže zagrijava od ostatka svijeta, u posljednjih 30 godina je toplija za 1,5 stepeni

B. R.
Evropa je u posljednjih 30 godina toplija za 1,5 stepeni (Foto: EPA-EFE)
Evropa je u posljednjih 30 godina toplija za 1,5 stepeni (Foto: EPA-EFE)
U izvještaju Svjetske meteorološke organizacije (WMO) je istaknuto da se Evropa brže zagrijava u odnosu na ostatak planete.

Riječ je o jednom od izvještaja u kojima se upozorava na to da svijet nije na putu ispunjavanja klimatskih ciljeva. Dok izostaju mjere za smanjivanje emisija štetnih gasova iz fosilnih goriva, temperature su sve više.

Globalna temperatura je od industrijske revolucije viša za 1,2 stepena Celzija i naučnici su ukazali da bi se taj rast trebao ograničiti do 1,5 stepeni kako bi se izbjegle najteže posljedice.

Rast temperature na Starom kontinentu u posljednjih 30 godina je dva puta veći od globalnog prosjeka - temperatura je rasla za 0,5 stepeni po deceniji. Broj šumskih požara u Evropi u julu ove godine bio je četiri puta veći u odnosu na 15-godišnji prosjek. Kontinent je bio pogođen sušama - vodostaji velikih rijeka bili su vrlo niski. Klimatske promjene su uzrokovale i razarajuće poplave.

Generalni sekretar WMO-a Petteri Taalas je izjavio da je Evropa primjer toga da ni dobro pripremljena društva nisu sigurna od utjecaja ekstremnih vremenskih uslova. Ubrzano zagrijavanje je za posljedicu imalo to da se od 1997. do 2021. istopi 30 metara alpskih glečera.

Direktor evropske Službe za klimatske promjene Copernicus Carlo Buontempo je napomenuo da je evropsko stanovništvo ranjivo na klimatske promjene. Smatra da je Evropa predvodnica međunarodnih napora da se razviju inovativna rješenja za klimatske promjene.

Taalas je konstatovao da Stari kontinent ima dobru dinamiku za smanjenje emisija štetnih gasova, ali da po ovom pitanju mora biti ambiciozniji. U izvještaju WMO-a je navedeno da su te emisije od 1990. do 2020. smanjene za 31 posto, a cilj da to smanjenje do 2030. bude 55 posto, prenosi CNN.