Bill Clinton o embargu
0

"Evropa se bojala BiH kao jedine muslimanske države na njenom tlu"

Sarajevo-x.com
Bosna i Hercegovina ostala je tokom proteklog rata bez međunarodne vojne pomoći zbog evropskog straha da postane jedina muslimanska država na njenom tlu, napisao je Taylor Branch u svojoj knjizi "The Clinton Tapes" koja je nastala na osnovu privatnih razgovorima sa bivšim američkim predsjednikom, javlja Federalna televizija.

Bill Clinton smatra da je njegova nemoć da ukine embargo jedan od njegovih najvećih neuspjeha, napisao je Branch u svojoj knjizi nastaloj na osnovu zabilješki razgovora između njega i bivšeg američkog predsjednika.

Clinto je želio ukinuti embargo na naoružanje Bosni i Hercegovini tokom svog prvog mandata, stoji u knjizi. Njegova je administracija smatrala da je embargo bio nepravedan prema BiH koja je bila najslabija zemlja u regiji i najveća žrtva rata koji se odvijao na prostoru bivše Jugoslavije, a muslimansko stanovništvo bilo je izolovano, stoji u prvom poglavlju knjige.

Evropski saveznici nisu dizali veto na embargo, pravdajući to humanitarnim razlozima smatrajući da će ukidanje embarga i naoružavanje muslimana dalje rasplamsati krvoproliće, dok su mu ključni saveznici prigovarali kako bi nezavisna BiH bila neprirodna kao jedina muslimanska država u Evropi.

Prema pisanju Brancha, Clinton je rekao da su saveznici u Evropi podržavali embargo upravo zato što se njime BiH zadržavala u nepovoljnom položaju. Clinton je rekao za francuskog predsjednika Francois Mitteranda da je bio posebno bezobziran kada je rekao da muslimanskoj državi nije mjesto u Evropi. Istovremeno, britanski zvaničnici govorili su o bolnoj, ali kako je rečeno stvarnoj kršćanskoj Evropi.

Nasuprot francuskim i britanskim stavovima, njemački kancelar Helmut Kohl podržavao je ukidanje embarga, što nije uspio, jednim dijelom i što Njemačka nije imala mjesto u Vijeću sigurnosti UN-a.