Svijet
0

Evropa: Najmanje 27 mrtvih u oluji

FENA
Foto: AFP/DDP
Foto: AFP/DDP
Dijelove Evrope zahvatilo je olujno nevrijeme koje je odnijelo najmanje 27 života, izazvalo materijalnu štetu i poremetilo željeznički i avionski saobraćaj.

Među zemljama koje su se našle na udaru vjetra jačine i do 160 kilometara na sat su Irska, Britanija, Holandija, Njemačka, Francuska i Češka i Finska. Najteže je pogođena Britanija, gdje je poginulo 10 osoba, među kojima je i dvogodišnji dječak na koga se srušio zid u sjevernom Londonu.

Među žrtvama su i direktor aerodroma u Birmingemu, koji je stradao kada je na njegov automobil pala grana koju je vjetar otkinuo sa stabla, i vozač kamiona čije je vozilo pod naletom vjetra skrenulo s puta i prevrnulo se.

Helikopteri britanske kraljevske mornarice evakuirali su 26 članova posade teretnog broda koji je uslijed olujnog vremena pretrpio teška oštećenja i počeo da tone oko 80 kilometara od oblasti Kornvol na krajnjem jugozapadu Engleske.

Više hiljada britanskih domaćinstava je privremeno ostalo bez struje, neke pruge su zatvorene, dok su na drugima uvedena ograničenja na najvišu dozvoljenu brzinu, otkazane su stotine letova, a nadležni upozoravaju građane koji putuju svojim automobilima da budu izuzetno pažljivi, javio je BBC.

U Njemačkoj je poginulo sedam osoba, u Holandiji najmanje četiri, u Češkoj tri, a u Francuskoj dvije.

U većini slučajeva ljudi su stradali od oborenih stabala ili u saobraćajnim nesrećama koje je izazvao jak vjetar.

U Nemačkoj je obustavljen željeznički saobraćaj, a priobalno područje na sjeveru zemlje sprema se za moguće poplave.

Vlasti u Njemačkoj i u Holandiji apelovale su na građane da ne izlaze iz kuća, u Parizu su iz predostrožnosti zatvoreni svi javni parkovi i groblja, dok su nadležni u austrijskim Alpima apelovali na skijaše da se spuste na niže nadmorske visine i potraže sklonište.

U Irskoj, Britaniji i Finskoj suspendovani su trajekti.

Na najprometnijim evropskim aerodromima otkazane su stotine letova. Meteorolozi predviđaju da će danas vjetar početi da slabi.