Vrelo ljeto
50

Evropa je u prošloj godini bila najtopliji kontinent, u 12 zemalja oboren temperaturni rekord

S. Š.
Godinu za nama pamtit ćemo po rekordnim temperaturama (Foto: EPA-EFE)
Godinu za nama pamtit ćemo po rekordnim temperaturama (Foto: EPA-EFE)
Dvanaest evropskih zemalja oborilo je mjesečne temperaturne rekorde 2022. godine, jer je kontinent zabilježio najtoplije ljeto ikada.

Od 27 evropskih zemalja koje je Guardian analizirao, 12 je zabilježilo svoju najvišu temperaturnu anomaliju ikada. Temperaturne su bile iznad prosječne za dva stepena, što je najveće zabilježeno od 1991. do 2020. godine.

Evropska služba za klimatske promjene Copernicus (C3S) objavila je danas nove podatke koji pokazuju da je Evropa zabilježila drugu najtopliju godinu u istoriji i najtoplije ljeto ikada.

Najveći porast temperature zabilježen je krajem ljeta, u oktobru i decembru. U Austriji je oktobar bio tri stepena topliji od prosječne temperature zabilježene između 1991. i 2020. Francuska i Slovenija su također zabilježile temperaturne anomalije, a Hrvatska i Grčka temperaturne rekorde i to u decembru.

Italija je bila toplija od prosjeka za sve osim dva mjeseca u godini. Zabilježio je najvišu mjesečnu temperaturnu anomaliju ikad za tri različita mjeseca, u maju, oktobru i decembru. Španija i Portugal oborile su rekorde po mjesečnim anomalijama u tri različite prilike.