Svijet
0

Evropa ide dalje uprkos irskom "ne" Lisabonskom ugovoru

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Evropski čelnici izrazili su u petak žaljenje zbog odbacivanja Lisabonskog ugovora u Irskoj, poručivši kako Evropska unija usprkos tome ide dalje te kako će rješenje biti pronađeno.

Usprkos irskom "ne", Lisabonski ugovor "nije mrtav" i "evropski će čelnici na samitu 19.-20. juna odlučiti kako dalje", poručili su predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso i slovenski premijer Janez Janša, čija zemlja trenutno predsjedava EU-om.

Luksemburški premijer Jean-Claude Juncker napomenuo je ipak kako zbog irskog "ne" Lisabonski ugovor neće moći stupiti na snagu 1. januara iduće godine kako je bilo planirano.

"Nadamo se da će druge zemlje članice nastaviti proces ratifikacije", poručili su francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel u zajedničkom saopćenju.

"U svakom slučaju, Unija ne smije biti zakočena", kazao je belgijski premijer Yves Leterme.

"Odbacivanje Lisabonskog ugovora na irskom referendumu politička je komplikacija, ali usprkos tome Evropska unija ima stabilnu ugovornu bazu" koja joj omogućuje da "funkcionira", rekao je češki premijer Mirek Topolanek, čija će zemlja predsjedati EU-om u prvoj polovini 2009., nakon Francuske.

Češka se, kazao je, nastavlja pripremati za predsjedanje EU-om. "Od samog smo početka radili s dvije moguće varijante rezultata procesa ratifikacije", rekao je.

Austrijska ministrica vanjskih poslova Ursula Plassnik smatra da irsko "ne" predstavlja "neuspjeh" za Evropsku uniju za čije će prevladavanje trebati "vremena".

Odbacivanje Lisabonskog ugovora u Irskoj "nije dobra vijest", ali "Evropa neće stati" i "rješenje" će biti pronađeno, poručio je španski ministar vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos, u što vjeruju i Rim i Varšava.

Britanski ministar vanjskih poslova David Miliband, prenosi Hina, kazao je da će Velika Britanija, usprkos irskom "ne", nastaviti proces ratifikacije Lisabonskog ugovora, a to je obećala i Švedska.