Zaledio se i Dunav
0

FOTO / Evropa i dalje u ledenoj blokadi

SRNA
(Foto: AFP)
Niske temeprature i snijeg drže i dalje Evropu u blokadi, a na zaleđenom Dunavu prekinut je saobraćaj što je izazvalo poremećaje u cijelom regionu.

Centralna i istočna Evropa ponijela je najveći teret neuobičajeno ledene zime koja je već odnijela stotine života, a zabilježene su hiljade slučajeva promrzlina i hipotermije.

Dvadeset i dvije zemlje izdale su upozorenje zbog ekstremno niskih temperatura i nagomilavanja snijega, javio je CNN.

Prema najavama prognostičara ledeni talas neće uskoro prestati i očekuje se dalji uticaj arktičkog vazduha u Evropi, koji će držati temperaturu u minusu i donijeti novi snijeg.

U Ukrajini, zemlji koja je najgore pogođena krizom, umrlo je više od 100 ljudi, a više od 3.000 zatražilo je pomoć ljekara.

Državna novinska agencija Ukrinform saopštila je da je više od 120 brodova, većinom stranih, ostalo blokirano u moreuzu Kerč, koji povezuje Azovsko i Crno more zbog leda.

Dijelovi Dunava, jedne od najvažnijih rijeka u Evropi u trgovinskom smislu, potpuno su zamrzli što je prvi put za posljednjih 25 godina.
Najmanje četiri zemlje prekinule su saobraćaj brodova duž vodenog puta u dužini od 2.700 kilometara zbog mogućih oštećenja brodova.

Dio Dunava koji protiče kroz Rumuniju potpuno je zatvoren za saobraćaj, javila je sinoć rumunska državna televizija, dodajući da su veliki problemi i na prugama.

U Bukureštu temperatura je pala na minus 24 stepena Celzijusa u petak, što je najniže za posljednje dvije sedmice.

Balkansko poluostrvo pod naletom je više snježnih oluja kao rezultat ledenog talasa koji je otišao mnogo dalje na jug nego što se mislilo.

Pet lica umrlo je od hipotermije u Poljskoj, saopštilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova, čime se broj umrlih od hladnoće popeo na 97.

Turska avio kompanija Turkish Airlines otkazala je 57 domaćih letova u petak zbog nevremena, javila je agencija Anadolija.
Kao znak ekstremnih vremenskih uslova gradska bolnica u Splitu za samo pet dana potrošila je dvogodišnje zalihe gipsa zbog povećanog broja lomova i klizanja na letu.

I Italiji je pao snijeg, a vjeruje se da je 40 ljudi umrlo od hladnoće do sada.	Italijanska "Republica" piše da se ovaj vikend očekuje najgore vrijeme za posljednjih više od 10 godina, sa ledom koji će doći do juga čak do Calabrije.

U Rimu su zatvorene škole i firme, vozačima je naređeno da voze sa lancima a dodatne količine soli posute su po putevima.

Obilan snijeg paralizovao je pruge i puteve u mnogim gradovima u Italiji, zbog čega su se vlasti našle na udaru kritika.

Broj kreveta Za beskućnike u Rimu skoro se udvostručio, sa 1.300 na 2.500 a formirani su i nova skloništa u metro stanicama, koja su otvorena tokom noći.
Željeznički saobraćaj suspendovan je u 12 regiona, piše list Corriere Della Sera.

Teško vrijeme pogodilo je centralne i sjeverne regione zemlje, gdje je skoro prekinut željeznički saobraćaj.

U Trstu na sjeveru Italije ledeni vjetar duva brzinom od 130 kilometara na sat i očekuje se njegovo jačanje, saopštila je regionalna agencija civilne zaštite.

Čuveni venecijanski kanali počeli su da lede ovog vikenda, a mnogi dijelovi Engleske i Velsa ponovo su prekriveni snijegom.