Samit EU-Afrika
0

Evropa i Afrika stvaraju nove odnose bazirane na poštovanju

FENA
Evropa i Afrika treba da pronađu osnov za uspostavljanje odnosa zasnovanih na povjerenju i poštovanju, izjavili su danas na samitu u Lisabonu lideru dvaju kontinenata.

U svom inauguracionom govoru na samitu 79 evropskih i afričkih lidera, predsjednik Gane i sadašnji predsjednik Afričke unije Džon Kufuor je rekao da "gotovo pet stotina godina odnosi između Evrope i Afrike nisu bili najsretniji te da je neophodno stvaranje novih odnosa kako bi se ispravila ta istorijska nepravda i nehumanost", javio je DPA.

Samit treba da stvori "partnerstvo bazirano na solidarnosti i međusobnom povjerenju koje bi branilo prioritete Afrike i njene specifične interese", dodao je egipatski predsjednik Hosni Mubarak.

Ovo je drugi zajednički samit Evrope i Afrike i prvi poslije onoga čiji je domaćin u Kairu bio Mubarak 2000. godine.

Obje strane su ocijenile kako je to šansa da se prekine sa istorijom i da se stvori novi partnerski odnos u ključnim domenima kao što su bezbjednost, trgovina, migracija, energija, ljudska prava i klimatske promjene.

Lideri dvaju kontinenata imaju dva dana za razgovore "bez tabu tema" kako bi "odredili principe i linije vodilje novog partnerstva", rekao je portugalski premijer Hoze Sokrateš, domaćin samita u svojstvu sadašnjeg predsjedavajućeg Evropskom unijom (EU).

Dvjema stranama, međutim, tek predstoji rješavanje brojnih ozbiljnih pitanja, kao što je prisustvo predsjednika Zimbabvea Roberta Mugabea kome je tehnički zabranjen ulazak u EU zbog odnosa prema ljudskim pravima, trgovini i migraciji.