Svijet
0

Evropa dršće, ali je ipak sve toplije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropa je trenutno okovana snijegom i ledom, ali svijet uprkos tome postaje sve topliji, a globalno otopljavanje je i dalje opasnost za čovječanstvo, saopštila je u petak Svjetska meteorološka organizacija (WMO).

Temperature su na rekordno niskim vrijednostima u Njemačkoj, uobičajeno sunčani Marseille je prekriven debelim snijegom, a Švicarci se mrznu na temperaturama ispod nule već osam uzastopnih dana, prenosi Reuters.

Glasnogovornica WMO-a Gaelle Sevenier ipak ističe da se praćenjem klimatskih prilika od 1850. godine nepobitno može utvrditi globalno otopljavanje.

"Temperature na površini Zemlje su se od sredine 19. stoljeća povećale za tri četvrtine stepeni", napominje Sevenier.

Većina naučnika vjeruje da globalno zagrijavanje stvara ekstremne vremenske prilike, donoseći smrt i uništenje u uraganima, poplavama i sušama.

Iako je 2008. bila nešto svježija nego prethodna godina, ipak je bila i jedna od deset najtoplijih otkad se prikupljaju podaci o vremenu, ističe glasnogovornica WMO-a.

Ona je kazala da je sadašnji ledeni val u Evropi posljedica djelovanja klimatskog fenomena "la-ninja" (na španskom "djevojčica"), pri kojem je površina nekih dijelova Pacifičkog okeana hladnija nego obično. Putem komplikovanih meteoroloških procesa to ima uticaja i na vremenske prilike u oblasti Atlantika.

Suprotnost "la-ninji" je klimatski fenomen "el-ninjo" (na španskom "dječak"), koji karakterizira toplije vode u nekim zonama Pacifika. I "el-ninjo" može uticati na klimu širom svijeta, dodala je Sevenier.