Najveći svjetski projekat
0

Evropa dovodi solarnu energiju iz Sahare

Sarajevo-x.com
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najvećih svjetskih projekat solarne energije uobličen je prošle sedmice kada su investitori potpisali sporazum o uspostavljanju finansijskih planova za mega postrojenja, koja će proizvoditi električnu energiju za Evropu u pustinji Sahara.

Iako kritičari ovu pogodbu opisuju kao novi i skuplji oblik energetskog kolonijalizma, 12 kompanija, uključujući njemačke i francuske energetske divove RWE i E. ON, pokrenule su Desertec industrijsku inicijativu (DII) 13. jula za iznalaženje financiranja projekta koji će donijeti solarnu termoenergiju iz Sjeverne Afrike u Evropu putem visokonaponskog kabla.

Komisija za planiranje biće uspostavljena do kraja oktobra, u namjeri da izradi održive planove finansiranja za 400 milijardi eura u sljedeće tri godine. Evropska unija bi početno pružila jednu milijardu eura za projekat, kazao je novinarima zamjenik ministra vanjskih poslova Njemačke Guenter Gloser.

Kritičari se pitaju da li je solarna struja najjeftinija opcija. Uistinu, cijena solarne termalne električne energije i dalje je jedna od ključnih prepreka za veliku proizvodnju, jer je još uvijek nekoliko puta skuplja od fosilnih goriva. Međutim, cijene solarne energije i dalje padaju, kao rezultat poboljšanja tehnologije i rasta, dok se očekuje da će fosilna goriva postati značajno skuplja.

Klimatska politika EU će u određenoj mjeri poticati potražnju za solarnom energijom, jer nova Direktiva o obnovljivim izvorima određuje nacionalne ciljeve za udio obnovljivih izvora do općih 20% u EU energetskom miksu do 2020. To znači da koliko god da je to, 34% električne energije moralo bi se dobiti iz obnovljivih izvora.

Protivnici ovog projekta Desertec označavaju kao moderni eko-kolonijalizam u kojem Evropljani za svoje energetske potrebe trebaju osiromašiti afričke zemalje, ostavljajući iza sebe malo drukčije zagađenje. Oni navode za primjer stvaranje lokalnih radnih mjesta i izvoz, kao i jeftinu električnu energiju, te korištenje viška energije za destiliranje morske vode.