Njemačka
0

Evropa dobija prvog ministra homoseksualca

SRNA
Guido Westerwelle i Michael Mronz
Guido Westerwelle i Michael Mronz
Lider njemačke Stranke slobodnih socijaldemokrata Guido Westerwelle uskoro će postati prvi evropski ministar spoljnih poslova koji se otvoreno izjasnio da je homoseksualac, ali smatra da to neće ometati njegovu funkciju.

Westerwelle je svoju seksualnu orijentaciju objavio prije pet godina, na proslavi 50. rođendana Angele Merkel, sadašnje njemačke kancelarke.

Gej političari su postali uobičajena pojava na Zapadu, navode komentatori, ali bi njegova seksualna orijentacija mogla da predstavlja problem u regionima poput Bliskog istoka i Azije, gdje se homoseksualnost uglavnom odbacuje uz gnušanje.

"Uvjeren sam da privatni život u današnje vrijeme više ne predstavlja prepreku. Neke druge zemlje možda imaju problem sa činjenicom da je Angela Merkel postala prva žena na položaju njemačkog kancelara. Naravno da ne nosi veo na crvenom tepihu kada je u posjeti nekim arapskim zemljama", rekao je Westerwelle.

On je dodao i da američki državni sekretar Hillary Clinton takođe mora da "vodi razgovore u zemljama u kojima su žene izložene sistematskoj represiji".

"Odluka o tome koga šaljemo kao predstavnika vlade isključivo je pravo nas Nijemaca, na osnovu naših političkih i moralnih standarda", dodao je Westerwelle.

List Bild, pod naslovom "Njegov muškarac ga čini snažnim", na prvoj strani piše da su Westerwelle (47) i njegov 42-godišnji partner biznismen Michael Mronz "vodeći njemački politički par". Uz tekst su priložene fotografije njih dvojice u zagrljaju u izbornoj noći.
Ljevičarski nastrojeni list "Tageszeitung", koji žali zbog izborne pobjede stranaka desnog centra, ironično piše o izboru šefa njemačke diplomatije.

"To pokreće divne špekulacije o tome da li će i kako on naići na dobrodošlicu pri državnim prijemima u Saudijskoj Arabiji ili Siriji sa svojim životnim partnerom. I da li će Michael Mronz, zajedno sa Merkelinim suprugom Joachimom Sauerom pokušati da se izvuče iz 'programa za dame' tokom samita i državnih posjeta", piše ovaj list.