{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Evropa čeka plin dok se Rusi i Ukrajinci prepiru'

F
FENA
13.1.2009. u 15:45
0
2
'Evropa čeka plin dok se Rusi i Ukrajinci prepiru'
0
'Evropa čeka plin dok se Rusi i Ukrajinci prepiru'
Rusija i Ukrajina u utorak su se nastavile međusobno optuživati u vezi s najnovijim prekidom isporuke plina, zbog čega će evropski potrošači još neko vrijeme morati čekati taj energent.
"Prema informacijama naših promatrača u Rusiji, u plinovodima je plina malo ili ga uopće nema", rekla je glasnogovornica Evropske komisije Pia Ahrenkilde Hansen.

Na pitanje ko je kriv za nepoštivanje dogovora nakon što su potpisani svi traženi dokumenti i raspoređeni promatrači, glasnogovornica je rekla da "ne želi brzati sa zaključcima", dodajući da se obavljaju razgovori na visokoj razini, između evropske, ruske i ukrajinske strane.

"Situacija je vrlo ozbiljna i mora se brzo popraviti", rekla je Ahrenkilde Hansen.

Povjerenik za energetiku Andris Piebalgs u ponedjeljak je najavio da će Komisija u utorak biti u stanju imenovati krivca ako plin ne krene prema evropskim potrošačima.

Ruski energetski div u utorak je optužio Ukrajinu da blokira plin za Evropu, a službeni Kijev to je i priznao, kao razlog navodeći "neprihvatljive uvjete tranzita" koje je nametnuo Gazprom, prenijela je Hina.

Predsjednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso razgovarao je u utorak s ruskim premijerom Vladimirom Putinom i izrazio razočaranost što za sada nijedna država članica EU-a nije dobila plin iz Rusije.

Prema Evropskoj komisiji, Rusija je prema Europi pustila samo 76 miliona prostornih metara plina i to samo na jednoj ulaznoj tački, što ni izdaleka ne zadovoljava potrebe. "Nismo zadovoljni činjenicom što puna količina plina ne pristiže kroz plinovode", rekao je glasnogovornik Komisije za energetiku Ferran Tarradellas.

Komisija također ističe da promatrači nemaju puni pristup dispečerskim centrima u Moskvi i Kijevu, što je u suprotnosti s dogovorima o raspoređivanju promatrača.

Ruska strana optužuje Ukrajinu da onemogućava pristup promatračima u prostorije iz kojih se nadzire protok plina i stanje u podzemnim plinskim skladištima.

Ukrajina ističe da dio svoga plina mora koristiti za tzv. tehnički plin, koji služi za pokretanje kompresora. Ti kompresori raspoređeni su na svakih 100 kilometara plinovoda i oni stvaraju potisak za protok plina duž cijevi. Na tehnički plin otpada između pet i osam posto od ukupnog plina, koji prolazi kroz plinovod.

Evropska komisija ističe kako nijedna strana u pregovorima s predstavnicima EU-a nije kao uvjet spominjala tehnički plin i da to ne može biti izgovor za nepoštivanje postignutog dogovora.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: