Svijet
0

Evropa: Astma je bolest koja remeti normalan život oboljelih

FENA
U Zapadnoj Evropi astma ubije po jednog oboljelog svakog sata. U velikoj mjeri ugrožava i kvalitet života oboljelih koji imaju teškoća u bavljenju fizičkim aktivnostima, noću slabo spavaju i propuštaju dobre šanse za zapošljavanje, pokazalo je najnovije evropsko istraživanje.

Istraživanje je obavljeno na 1.300 pacijenata oboljelih od teških oblika astme u Njemačkoj, Španiji, Francuskoj, Velikoj Britaniji i Švedskoj. Čak 75 posto ispitanika požalilo se na poremećaj sna dok je samo dva posto izjavilo da uspijeva na zadovoljavajući način kontrolirati simptome astme.

U velikoj mjeri astma utječe i na društveni život oboljelih tako da je 28 posto ispitanika izjavilo da zbog te bolesti nije otišlo na odmor, 38 posto da nije izašlo u provod s prijateljima, a 70 posto da su se prestali baviti sportom.

"Skoro četvrtina astmatičara izjavila je i da je propustila mnoge šanse za zaposlenje zbog svoje bolesti. Među ispitanicima je 76 posto svjesno da teški oblik astme predstavlja određenu vrstu hendikepa, 25 posto shvata da ta bolest može biti smrtonosna zbog čega je kod njih stalno prisutan stres i osjećaj straha, a 40 posto se nada da će im razvoj novih terapija omogućiti izlječenje", objavila je francuska štampa.