|

Evidentan napredak ka EU - glavne kočnice kriminal i korupcija

Evidentan napredak ka EU - glavne kočnice kriminal i korupcija
0
S
SRNA
8.12.2009. u 19:30
1
komentara
0

dijeljenja
Evidentan napredak ka EU - glavne kočnice kriminal i korupcija
Na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji o Balkanu, koja je održana danas u Briselu u organizaciji Udruženja "Prijatelji Evrope", zaključeno je da je postoji veliki napredak zemalja regiona na putu ka EU, ali da je neophodno pojačati borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije. Konstatovano je da će u sljedećoj deceniji zemlje regiona ili postati članice EU ili biti na samom pragu članstva, javlja izvještač Srne. Na konferenciji su učestvovali premijeri Crne Gore Milo Đukanović, Slovenije Borut Pahor, Makedonije Nikola Gruevski, potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić, glavni hrvatski pregovarač za članstvo u EU Vladimir Drobnjak, te visokopozicionirani političari ili funkcioneri iz zemalja regiona, visoki evropski zvaničnici, privrednici i ugledni ekonomisti, ali bez predstavnika iz BiH, pošto nije došao najavljeni član Predsjedništva BiH Haris Silajdžić.
Ovo je prva od dvije velike, međusobno nepovezane konferencije o zapadnom Balkanu, koje se danas i sutra održavaju u Briselu, a sutrašnju organizuje švedsko predsjedništvo EU i Evropska komisija.

Slovenački premijer Borut Pahor izjavio je za Srnu da su članice EU veoma podijeljene u vezi sa daljim proširenjem Unije.

"Sa tim se ne slažem, ali želim upozoriti da u Savjetu EU (tijelu koje okuplja zemlje članice), prevladava stav da nakon Hrvatske i Islanda treba da nastupi pauza za razmišljanje o proširenju", kaže Pahor.

On je rekao da u Savjetu EU vlada velika zabrinutost zbog situacije u BiH.

"Željeli bismo da špansko predsjedništvo EU, koje nasljeđuje Šveđane, nastavi sa aktivnom politikom prema BiH, koju ne treba zaboraviti", rekao je slovenački premijer.

Komentarišući izjavu slovenačkog poslanika u Evropskom parlamentu Jelka Kacina da je moguće da BiH dobije kandidaturu, čak i ako OHR ne bude ukinut, Pahor je rekao da takav stav nije realan kada se uzme u obzir raspoloženje u Savjetu EU.

I drugi govornici isticali su nestabilnost u BiH kao problem, a neki su predložili da se unutrašnji problemi BiH rješavaju u samoj zemlji.

Crnogorski premijer Milo Đukanović rekao je da je orijentacija svih aktera u regionu prema Evropskoj uniji i NATO-u jedinstvena.

On je pozitivno ocijenio napredak skoro svih zemalja u regionu, dodavši da se nada da će on biti inspirativan i za lidere u BiH.

Potpredsjednik Vlade Srbije Božidar Đelić rekao je da zemlje u regionu koje teže članstvu moraju same početi sa primjenom evropskih standarda, a pogotovo se moraju boriti protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Glavni hrvatski pregovarač Vladimir Drobnjak rekao je da napredak Hrvatske pokazuje da, ipak, postoji mehanizam po kome se može kretati naprijed, a on se zove Solunska agenda.

Direktor Odjeljenja za proširenje Pjer Mirel naveo je kao veoma važne elemente približavanja EU borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije i napomenuo da sljedeći korak treba da bude ugovor o izručivanju kriminalaca između zemalja regiona.

Premijer Makedonije Nikola Gruevski rekao je da Grčka blokira Makedoniju već 18 mjeseci zbog imena i da ništa nije time postigla, kao i da "ucjena nije u duhu evropskih vrijednosti", a na to je reagovalo nekoliko grčkih diplomata u oštroj razmjeni stavova sa makedonskim premijerom.

Generalni sekretar Regionalnog savjeta za saradnju Hidajet Biščević, britanski ekspert Tim Džuda, kao i mnogi prisutni biznismeni, konstatovali su vrlo živu ekonomsku aktivnost u regionu, ali i razne vrste drugih povezanosti.

Međutim, predsjednik Odbora Evropskog parlamenta za saradnju sa zemljama jugoistočne Evrope Eduard Kukan smatra da ne postoji dovoljno razvijena ekonomska saradnja, a Pjer Mirel iz Evropske komisije traži mnogo veću aktivnost u oblasti povratka izbjeglih lica i još veću aktivnost u oblasti saradnje protiv organizovanog kriminala i korupcije.

Konferencija je izazvala veliko interesovanja regionalnih i briselskih diplomata, konsultanata, novinara svjetskih medija i eksperata, a prijavljeno je više od 500 učesnika.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...