Povećanje temperature
7

Evakuacija i zatvaranje cesta: Dio glečera na Mont Blancu bi se mogao srušiti

D. B.
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock
Italijanske vlasti su zatvorile ceste i evakuisale planinske kolibe nakon što su eksperti upozorili da bi se dio glečera na Mont Blancu mogao srušiti.

Oko 250.000 kubnih metara leda bi se moglo odvojiti od glečera Planpincieux na vrhu Grandes Jorasses, tvrde zvaničnici. Gradonačelnik obližnjeg grada Courmayeura je kazao da globalno zagrijavanje mijenja planinu.

Masiv Mont Blanc je najviši planinski lanac u zapadnom dijelu Evrope, ima 11 vrhova iznad 4.000 metara u Francuskoj i Italiji te privlači stotine hiljada turista svake godine.

Gradonačelnik Courmayeura Stefano Miserocchi je u utorak potpisao naredbu o zatvaranju cesta na italijanskoj strani Mont Blanca nakon što su eksperti upozorili da se dijelovi glečera kreću 50-60 cm dnevno. Dodao je da nema opasnosti po naselja i turističke objekte, no planinske kolibe u predjelu Rocheforta su evakuisane.

Kada će doći do rušenja mase leda nemoguće je predvidjeti.

Povećanje globalne temperature rezultira topljenjem glečera i povlačenjem polarnog leda.

Ranije ovog mjeseca desetine ljudi su učestvovale u "pogrebnom maršu" kako bi se obilježio nestanak glečera Pizol na sjeveroistoku Švicarske. Izgubio je 80 posto svog volumena od 2006. godine, a topljenje je ubrzano povećanjem globalne temperature.