Panika u Meksiku
0

VIDEO / Evakuacija 20.000 porodica zbog uragana

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Meksiko planira da evakuiše do 20.000 porodica i hiljade turista zbog nailaska uragana Himena, koji je juče prešao u kategoriju "pet" sa udarima vjetra koji su dostizali brzinu od 250 kilometara na sat, a koji bi tokom noći između utorka i srijede mogao da zahvati pacifičku obalu Meksika.

"Uragan, koji je sada svrstan u kategoriju pet kreće se ka jugu Donje Kalifornije", saopšteno je iz meksičke nacionalne meteorološke službe (SMN).

Služba ocjenjuje da bi uragan Himena prije nego što stigne do obale ipak mogao da se smanji na kategoriju "četiri".

Jaka kiša i snažni vjetrovi juče su zahvatili južni dio poluostrva Donja Kalifornija.

"Svjetski forum Organizacije za evropsku saradnju i razvoj, koji je trebalo da se održi danas i sutra u Los Cabosu na krajnjem jugu poluostrva Donja Kalifornija, premješten je u Meksiko", saopšteno je juče iz ove organizacije i iz meksičkog Ministarstva finansija.
Meksička nacionalna meteorološka služba u nedjelju je upozorila stanovništvo na rizik od poplava i klizišta.
Udar uragana očekuje se na  500 kilometara sjeverno od Los Cabosa, na pacifičkoj obali poluostrva, u zalivu Magdalena.

"Vlasti u Los Cabosu su kao mjeru opreza pripremili plan za evakuaciju više od 20.000 porodica koje žive u zonama visokog rizika", izjavio je direktor lokalne službe civilne zaštite Francisco Cota.

Hiljade turista, uglavnom američkih, već je napustilo ljetovalište Los Cabos.

Uragan Norbert, po jačini svrstan u drugu kategoriju, pogodio je u oktobru 2008. godine ovaj slabo naseljeni region, u kome su  uglavnom sela čije se stanovništvo bavi ribolovom.