{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eutanazija postaje sve prihvatljivija

S
16.5.2013. u 09:52
0
0
Eutanazija postaje sve prihvatljivija
0
Eutanazija postaje sve prihvatljivija
Eutanazija postaje sve prihvatljivija i povećava se broj zemalja koje je zakonski dozvoljavaju u jasno određenim slučajevima.
Predstavnički dom američke države Vermont odobrio je nacrt zakona koji dozvoljava eutanaziju smrtno oboljelih pacijenata.

Neke evropske države kao što su Holandija, Belgija i Škotska zvanično dozvoljavaju eutanaziju.

U Belgiji se čak prodaju specijalni kompleti za izvođenje ove procedure, koje može da kupi svaki ljekar koji ima odgovarajuću dozvolu.

Sudski i pravni sistem evropskih zemalja i SAD dovodi do toga da vrijednost života postaje sekundarna u odnosu na volju samog čovjeka - navode stručnjaci.

Polazi se od pretpostavke da čovjek koji pati od psihičkih tegoba - može sve što nije zabranjeno. Može da čini nešto u ime svog zdravlja i života, ako to ne nanosi štetu drugim osobama.

Ali, ako neka država nije svjetovna država u pravnom smislu, pitanje se sasvim drugačije postavlja.

Ako se uzmu u obzir države sa pravnim i sudskim sistemima, koje ne odgovaraju demokratskim principima i u kojima je nivo korpucije pretjeran, tu onda nema nikakvog smisla govoriti o eutanaziji.

Eutanazija ima i vrlo ugledne protivnike.

Stručnjak za paliativnu medicinu, ruski ljekar Jelisaveta Glinka kaže da se molbe za eutanaziju dobijaju krajnje rijetko, i, po pravilu, predstavljaju "jednostavano maskiranu molbu za pomoć".

U cjelini, mnoga etička pitanja mogla bi da budu zaobiđena kada bi čovjek sam davao sebi smrtonosni preparat i tako skidao veliki dio odgovornosti sa ljekara.

Ministar pravde Njemačke Brigitte Zypries smatra da "posljednji korak ka smrti pacijent treba da učini sam", prenosi Glas Rusije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Ima li Hrvatska pravo graditi Pelješki most?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: