{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Eurozona deblokirala prvu ratu pomoći Grčkoj

F
20.8.2015. u 11:11
0
4
Eurozona deblokirala prvu ratu pomoći Grčkoj
0
Eurozona deblokirala prvu ratu pomoći Grčkoj
Foto: EPA
Ministri finansija eurozone odobrili su u srijedu prvu ratu pomoći Grčkoj koja će joj omogućiti da već u četvrtak vrati Evropskoj centralnoj banci (ECB) 3,4 milijarde eura, saopćio je Evropski stabilizacijski mehanizam (ESM).
Upravno vijeće ESM-a u koje ulaze ministri finansija 19 zemalja eurozone "odobrilo je program pomoći Grčkoj", ističe se u saopćenju. Grčka će odmah dobiti 23 milijarde eura, potvrdio je dobro obaviješten izvor.

Ministri su prije konačnog odobrenja isplate čekali da se parlamenti zemalja članica izjasne o novom programu pomoći Grčkoj. U srijedu je glasanjem njemačkog Bundestaga uklonjena i zadnja zapreka tom programu.

Program obuhvaća finansijsku pomoć u vidu zajmova do 86 milijardi eura na tri godine i memorandum koji predviđa brojne mjere štednje i reforme koje Atina mora provesti.

Ministri finansija eurozone ranije su (u prošli petak) dogovorili da će prva rata pomoći iznositi 26 milijarda eura.

Preostale tri milijarde eura iz prve rate Grčka će dobiti u septembru - oktobru zavisno o provedbi reformi, rekao je direktor ESM-a, Nijemac Klaus Regling, nakon sastanka ministara financija eurozone u Briselu, u prošli petak.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: