Svijet
0

Europska komisija pozvat će Hrvatsku na ubrzanje reformi

FENA
Europska komisija će sljedeći tjedan u redovitom godišnjem izviješću o napretku, pozvati Hrvatsku da ubrza reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije te ustvrditi da su demokracija i vladavina prava pojačani i zadržana makroekonomska stabilnost.

Europska komisija će u utorak, 6. studenoga objaviti redovito godišnje izviješće o napretku zemalja kandidata i potencijalnih kandidata za članstvo u Europskoj uniji. Službe Europske komisije već su pripremile nacrt izvješća, a završnu ocjenu dat će povjerenici na sastanku kolegija u sljedeći utorak.

Prema agenciji Reuters, koja je imala uvid u nacrt dokumenta, od Hrvatske će se, slično kao i prošlogodišnjem izviješću, tražiti da pojača napore na poboljšanju pravosudnog sustava, javne uprave i u borbi protiv korupcije. "Postoji značajan prostor za daljnje poboljšanje u pravosuđu, javnoj upravi i u borbi protiv korupcije", navodi Reuters dio nacrta izvješća.

U nacrtu dokumenta se također kaže da su postignuti prvi rezultati u borbi protiv korupcije, ali da je ona i dalje raširena.

Također se navodi da su "demokracija i vladavina prava pojačani i da je zadržana makroekonomska stabilnost".

Izviješće ponavlja često puta izrečenu ocjenu povjerenika za proširenje Ollija Rehna da je Hrvatska u pristupnim pregovorima dostigla "putnu brzinu". U dosadašnjem tijeku pristupnih pregovora Hrvatska je otvorila pregovore u 14 poglavlja, a do kraja ove godine očekuje se otvaranje do pet dodatnih poglavlja.