Pljačke u 40 zemalja
1

Europol uhapsio lidera bande koja je hakiranjem banaka ukrala 1,2 milijarde dolara

Klix.ba
Foto: Europol
Foto: Europol
Nakon četverogodišnje istrage, Europol je saopćio kako je uhapsio lidera kriminalne grupe koja je ukrala 1,2 milijarde dolara hakirajući bankomate više od stotinu banaka iz 40 zemalja svijeta.

Osumnjičenog za pljačke banaka uhapsila je španska nacionalna policija u gradu Alicante, uz pomoć FBI-a, rumunskih, bjeloruskih i tajvanskih sigurnosnih službi.

Prema izvještaju iz Europola, kriminalna grupa je od 2013. godine provodila brojne maliciozne kampanje kako bi došla do podataka iz računara uposlenika banaka. Koristeći maliciozni program i podatke iz računara potom su dizali hiljade pa čak i milione dolara sa bankomata. Tokom pet godina kriminalci su oštetili banke za 1,2 milijarde dolara.

Novac koji su podizali s bankomata pljačkaši su uplaćivali na račune u bankama koje su oni kontrolisali. Iz Europola kažu kako su članovi kriminalne grupe koristili prepaid kartice, povezane s kriptovalutnim novčanicima, za pranje novca i kupovinu luksuznih automobila i kuća.

Pljačkaši su po jednoj pljački navodno uspijevali ukrasti po deset miliona eura. Europol u svom saopćenju nije imenovao pljačkaše.