{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Europol: Terorizam u porastu u EU

F
13.4.2008. u 09:08
0
0
Europol: Terorizam u porastu u EU
0
Europol: Terorizam u porastu u EU
Terorizam i separatizam u Evropskoj uniji su u porastu što potvrđuje i činjenica da je tokom 2007. broj uhapšenih u vezi sa terorizmom udvostručen u zemljama EU, a ubjedljivo najveći broj izvršenih napada povezan je sa separatizmom, navela je Kriminalistička agencija EU (Europol).
Članice EU su prošle godine prijavile Europolu ukupno 583 napada i 1.044 uhapšenih osumnjičenih osoba, što je za 24, odnosno 48 posto više nego u 2006, navedeno je u izvještaju Europola objavljenom na web siteu EUobzerver.

Pri tome je 89 procenata svih prijavljenih napada povezano sa nasiljem separatista u Španiji i Francuskoj, dok su samo četiri bila vezana za radikalni islam.

Broj uhapšenih muslimanskih ekstremista osumnjičenih za nasilje opao je sa 257 u 2006. na 201 u 2007., a eksplozivi domaće izrade su i dalje njihovo najomiljenije oružje.

Međutim, uprkos prividnom opadanju, nekoliko zemalja EU navode kako je prijetnja islamskog radikalizma "ojačala ili je barem i dalje velika".

Direktor Europola, Max-Petera Ratzela, kaže da je ta prijetnja "djelimično" ukorijenjena u grupama sa sjedištem u Pakistanu koje su povezane sa međunarodnom terorističkom mrežom Al Qaidom.

Državljani EU i dalje se regrutuju uglavnom za aktivnosti u Afganistanu i Iraku, iako i Somalija postaje nova destinacija za poklonike svetog rata "džihada".

Od ukupno 1.044 uhapšenih u 2007, ogromnu većinu čine državljani EU osumnjičeni za članstvo u radikalnim organizacijama. U slučajevima islamskih ekstremista, osumnjičeni su u sve većem broju rođeni na teritoriji EU i imaju državljanstvo Unije.

"To bi moglo da ukaže na povećani broj domaćih terorista u čitavoj EU", zaključio je Ratzel.

Agencija Europol sa sjedištem u Haagu osnovana je sa ciljem da poboljša efikasnost i saradnju nadležnih službi zemalja EU, prvenstveno putem razmjene obavještajnih podataka u borbi protiv međunarodnog organiziranog kriminala.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: