|

Europol objavio neobičan kalendar sa 23 najtraženija kriminalca

Europol objavio neobičan kalendar sa 23 najtraženija kriminalca
5
F
FENA
6.12.2016. u 10:21
11
komentara
5

dijeljenja
Europol objavio neobičan kalendar sa 23 najtraženija kriminalca
Praznični duh zahvatio je i Evropski policijski ured (Europol) koji je na internetu objavio adventski kalendar na kojem svaki dan do Božića predstavlja jednog od najtraženijih evropskih kriminalaca.
"Počevši od 1. decembra, 23 dana zaredom objavljivat ćemo jednog bjegunca iz neke države članice svaki dan", rekao je glasnogovornik Europola Gerald Hesztzera za France Presse.

Tražena osoba bit će istaknuta na društvenim medijima uključujući Europolove profile na Facebooku i Twitteru taj dan, rekao je.

Svi kriminalci o kojima je riječ osuđeni su za teška krivična djela kao što su ubistva, otmice, terorizam i krijumčarenje droge, a trenutno se nalaze u bijegu pred zakonom, dodao je.

"Svi ti kriminalci su u bijegu, bježeći pred odgovornošću i kaznom", rekao je.

Prvo lice na kalendaru bio je austrijski bjegunac Tibor Foco (60), tražen zbog ubistva prostitutke u martu 1996. godine. Osuđen na doživotni zatvor, Foco je pobjegao iz zatvora 1995. dok je bio na privremenoj slobodi radi studija, navodi Europol, koji nudi nagradu od 2.900 eura za informacije o njegovom boravištu.

Među traženim kriminalcima su i Hrvat Marjan Vidović (64), dugogodišnji direktor Štedionice za obnovu i razvoj, te serijski pljačkaš banaka Bojan Dragičević (35), hrvatski državljanin iz Banja Luke, i Slovenac Darjan Ješovnik (31), krijumčar droge, najtraženiji bjegunci hrvatskog pravosuđa, prenosi Hina.

Otkako je Europol u januaru na internetu objavio popis najtraženijih evropskih kriminalaca, uhapšeno ih je 24, od kojih devetorica zahvaljujući kampanji u medijima i dojavama javnosti.

"Nadamo se da ćemo ljudima 24. decembra moći dati lijep poklon i uhapsiti neke od tih bjegunaca", rekao je glasnogovornik Europola.
Prijavi grešku


Komentari (11)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...