"Europa se sporo ujedinjuje"

F
FENA
3.12.2009. u 19:51
0
1
"Europa se sporo ujedinjuje"
0
"Europa se sporo ujedinjuje"
Lech Walesa, čuveni vođa poljske "Solidarnosti", dobitnik Nobelove nagrade za mir i prvi predsjednik postkomunističke Poljske, izrazio je u četvrtak nezadovoljstvo sporim procesom ujedinjenja Europe i istaknuo da je Hrvatska već trebala biti u EU.
"Bio sam na čelu borbe za svijet koji je u stvaranju, ali sam zabrinut sporošću procesa... europsko se ujedinjenje presporo odvija", kazao je Walesa u kratkom obraćanju novinarima uoči sutrašnje konferencije "Raspad komunizma u Europi: 1989.-2009., 20 godina poslije".

Prema njegovim riječima, Hrvatska je već trebala biti u Europskoj uniji i "na prvi je pogled kudikamo bliže Europi nego zemlje koje su već u Uniji".

Ocijenio je da je EU nužnost te da Hrvatska i ostale europske zemlje moraju u određenim područjima predstavljati "jedno".

"Postoje teme, poput ekologije i gospodarstva koje se trebaju rješavati na razini cijelog europskog kontinenta", kazao je Walesa i dodao da je pred "našom generacijom šansa za ostvarenje mira, jedinstva i dobrobiti".

Glede konferencije o raspadu komunizma, Walesa je kazao da je "cijeli svoj život posvetio borbi protiv komunizma".

"Drugo tisućljeće smo otvorili bez komunizma", kazao je Walesa i podsjetio na važnu ulogu pokojnog pape Ivana Pavla II.

Konferenciju o raspadu komunizma organizira nevladina udruga Centar za obnovu kulture (COK). Centar je osnovan u veljači 2009. s ciljem promicanja dostojanstva
svake ljudske osobe te sudjelovanja u javnoj raspravi o svim temama od značaja za moderno hrvatsko društvo.

Na konferenciji će u petak osim Walese sudjelovati i Damian von Stauffenberg, predsjednik Obrazovne inicijative za srednju i istočnu Europu (EICEE), Robin Harris, bivši savjetnik premijerke Margaret Thatcher, Mart Laar, bivši premijer Estonije i John O'Sullivan, glavni urednik Radija Slobodna Europa.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: