Svijet
0

"Euronews" i na arapskom?

FENA
Evropska komisija razmatra mogućnost, u želji da unaprijedi odnose s muslimanskim svijetom, da dodijeli pet miliona eura EuroNewsu radi proširenja programa toga evropskog TV kanala na arapski jezik.

"U atmosferi koja preovlađuje u posljednje vrijeme ovo je apsolutno prava ideja", ocijenila je Wallstroem.

Evropska komisija doprinosi djelovanju EuroNewsa, čije je sjedište u mestu Ecully, nedaleko od francuskog grada Liona, sa sumom od pet miliona eura godišnje. Ostatak godišnjeg budžeta EuroNewsa osigurava konzorcij javnih TV servisa članica Evropske unije.

EuroNews emitira program, koji se uglavnom sastoji od vijesti, na sedam jezika - engleskome, francuskom, njemačkom, talijanskom, španskom, portugalskom i ruskom.

Statističari su izračunali da EuroNews stiže u 140 miliona domaćinstava širom Evrope i u 16 miliona na Bliskom Istoku i u Africi.

Da bi program bio proširen na arapski jezik, potrebna je investicija od tri do pet miliona eura, uz povećanje redovnog budžeta EuroNewsa za dodatnih pet miliona eura godišnje.

Teškoća je, međutim, u tome što Evropska komisija, pritisnuta tijesno "skrojenim" budžetom, trenutno ne vidi odakle bi mogla osigurati dodatna sredstva za EuroNews.

Posebno je pogođen Komesarijat za komunikacije jer je njegov budžet za period 2007.-2013. godine smanjen za oko osam posto.

Margot Wallstroem, međutim, smatra da bi novac mogao biti osiguran uz učešće arapskih TV stanica, uključujući libanski LBC.

EuroNews je već bio započeo pregovore s LBC-om, ali su oni prekinuti nakon izbijanju novoga ratnog vihora u Libanu.